KRISTIN JANSEN

Rett ved siden av vannverket i Jordalen flyter brunt vann opp av bakken. Det kommunale kloakkrøret er lekk, og dermed har kloakk fra innbyggerne i området gått rett i drikkevannet til beboerne i Åsane og Ytre Sandviken.

— Det er rett og slett knust dritt som ligger og flyter, sier Frode Hansen.

Allerede på fredag meldte han fra til ansatte ved vannverket om at det lakk fra røret som ligger helt nede ved vannkanten. I går skulle Hansen hente noen rundballer på samme sted, og da fløt det fremdeles med brunt illeluktende vann.

— Jeg sto midt i veien og det fosset opp mellom beina på meg. Stanken var forferdelig, sier han og peker på gropen der kloakken har boblet opp.

Toalettpapir og kondomer

Den lille gårdsveien er dekket av grisete vann. Bitte små rester av toalettpapir har festet seg på grusen og flere kondomer ligger i gresset rundt. Noen steder har skitten klumpet seg fast på kvister og grener. Mellom trærne har kloakken banet seg vei ned til Jordalsvatnet og etterlatt en bred grå stripe av dritt.

— Det er helt for galt at vannverket ikke har gjort noe med dette i løpet av helgen. De hadde muligheten, men lot være, sier Frode Hansen.

— Jeg synes synd på dem som bor her, legger han til.

Frode Hansen har tidligere drevet gård i Jordalen. Nå har han flyttet til Åsane, men er ofte i området fordi han hjelper til på et bruk i nærheten av vannverket. Han er en av svært få som bruker den lille veistubben der kloakken nå renner i strie strømmer.

Strenge krav til beboerne

Like bortenfor lekkasjen står et stort skilt merket Bergen kommune: «Du er nå kommet til nedslagsfeltet for et av byens drikkevann. Forurens ikke vann, bekker eller terreng. Bading og fisking er ikke tillatt».

— Kommunen stiller de strengeste krav til alle som oppholder seg i området, men selv lar de kloakken flyte. Det er bare helt utrolig at de kan holde på sånn, sier Frode Hansen.

Beboere i området bekrefter at de ikke kan gjøre akkurat som de vil når de bor i nærheten av byens drikkevann. Mange er i ferd med å bytte fra septiktank til rørsystem etter pålegg fra kommunen. Dette betaler de av egen lomme. Innbyggerne har heller ikke lov til å bruke motorer i Jordalsvatnet.

— Det er helt uhørt. Bergen kommune kan tydeligvis gjøre akkurat som de vil, mens vi beboere må forholde oss til strenge restriksjoner, sier Monica Nilsen som bor noe lenger ute i Selvikveien.

Hun er oppgitt over at ingen tok affære da lekkasjen ble oppdaget på fredag.

— Man kan ikke vente med slikt. Det går bare ikke an, sier hun.

YNGVE STEENSÆTH