— Jeg er veldig skuffet. Vi har ennå ikke fått konkretisert konsekvensene for den enkelte, men det er klart vi frykter for arbeidsplassene, sier Charlotte Sterner, konserntillitsvalgt for de NITO-organiserte i BKK.

I dag klokken 9 ble de ansatte orientert om hva gårsdagens vedtak innebærer.

Det er de ansatte i BKK Marked AS som rammes av at BKK-styret i går bestemte å stanse videre investeringer i fiberutbygging til privatmarkedet.

Både konsernsjef Atle Neteland og adm. direktør Birthe Iren Grotle i BKK Marked AS møtte rundt halvparten av de ansatte for å informere dem i går kveld.

  • Et blodbad, sa en av dem da møtet var over. Mange uttrykte stor skuffelse, men ingen ville bli intervjuet i BT.

Mot ledelsens ønske

Sjefen selv, Birthe Iren Grotle, greide heller ikke skjule at dette var tungt.

  • Det er klart det er trist. Vi hadde tro på fiberutbyggingen til husholdningene, og ville gjerne satset videre. Men det er klart dette er kapitalkrevende, og kontantstrømmen negativ i mange år før vi kunne høste.
  • Hvor mange må slutte etter dette?
  • Det kan vi ikke si ennå. Det som er klart er at vi nå sitter med 40 årsverk mer enn det vi har jobb til. Men vi har ikke konkretisert hvem det er eller hvilken kompetanse som blir overflødig.

Grotle sier at de først vil se om noen av de 40 kan tilbys jobb andre steder i BKK-konsernet.

— Vi vil jobbe aktivt for å nedbemanne gjennom friville løsninger. Til det har vi en god virkemiddelpakke, men vi kan ikke love at alle kan fortsette i BKK.

- Burde ventet

Også konserntillitsvalgt og styremedlem Svein Davidsen var oppbrakt etter styrets vedtak.

— Jeg er forferdelig skuffet. Vi vet det var en ekstern investor som kanskje ville gått inn og satset sammen med BKK. Vi hadde ikke fast fisk, og måtte i så fall utsatt avgjørelsen til første kvartal. Men det var det ikke vilje til.

Davidsen tror det skyldes at eierne hadde bestemt seg. De vil ikke satse mer på fiber til privatmarkedet uansett.

  • Det virker som om det er store meningsforskjeller i styret. Vi som er representanter for de ansatte er mer langsiktige, og vi er også mer opptatt av å bygge regionen enn politikerne.

Nederlag for Neteland

Vedtaket er også et nederlag for konsernsjef Atle Neteland og resten av ledelsen i BKK. Han la i vår frem en plan for videre utbygging de neste fire årene. Målet i denne planen var at BKK innen 2014 skulle være leverandør av bredbånd til 45.000 husstander.

Men i dette spørsmålet har BKK vært i konflikt med sine to største eiere. Statkraft og Bergen kommune, som til sammen eier 87 prosent av selskapet, har vært negative.

Etter det BT forstår ble gårsdagens styrevedtak gjort mot stemmene til de fire ansatte pluss Herman Saue, som representerer de mindre eierkommunenes interesser.

10.000 koblet opp til nå

BKK har siden 1990-tallet også tilbudt fiberløsninger til bedriftsmarkedet. Denne satsingen blir ikke berørt av gårsdagens vedtak. Til forbrukermarkedet kom utbyggingen først i gang for få år siden.

Nå er det rundt 10.000 husstander som er koblet opp til BKKs fibernett. Det er tegnet kontrakt med ytterligere 3000.

  • Vi vil fortsatt drive salg i boligområder vi allerede leverer fiber for å øke inntjeningen på de investeringene som er gjort. Kundene vil fortsatt få fiber levert fra oss, og Altibox-produktet vil bli videreutviklet av Lyse som før, sier Grotle.

Ville investere milliardbeløp

Netelands plan innebar investeringer på rundt en kvart milliard kroner hvert av de neste fire årene. Totalt ville da fiberutbyggingen mot privatmarkedet i 2014 ha krevd investeringer på 1,5 milliarder kroner.

Det er denne storstilte investeringen styret nå har sagt nei til, først og fremst etter påtrykk fra den største eieren Statkraft, som har 49,9 prosent av aksjene.

Statkraft har lagt en strategi som sier at bredbånd distribuert via fiber er uinteressant. Dermed må også de regionale selskapene der de er hel- eller deleiere ut.

Statkrafts konserndirektør Stein Dahle, som også er styremedlem i BKK, vil ikke si om han og Statkraft er fornøyd med gårsdagens styrevedtak.

  • Spørsmål om vedtak i BKKs styre må du stille til styrelederen, er det eneste han vil si.

Er det riktig av BKK å stanse fiberutbygging til private husstander? Si din mening her.