— Vannføringen i Daleelven var da redusert. I tillegg har det også blitt gjort tiltakt for å forsterke den ustabile muren. Det er blant annet lagt steinamasser mot elven for å sikre området, sier ordfører i Vaksdal, Øivind Olsnes til bt.no.

Kommunens folk vil holde et oppsyn med elven frem til klokken 24. Etter dette vil BKK overvåke vannføringen i elven gjennom sine målestasjoner.

— Beboerne er glade for at de kunnen flytte hjem igjen, og føler seg trygge, sier Olsnes. Alle de evakuerte valgte ifølge orføreren å flytte hjem til sine egne hus.

Vannskader

Minst ti hus på Dale har fått vannskader i kjellerne som følge av rekordnedbøren mandag.

Av de 40 som måtte forlate sine hjem søkte 31 tilflukt på ungdomsskolen på Dale. Ni personer fant seg sted å være på egen hånd.

— Det dreier seg om en forebyggende evakuering. Foreløpig er det usikkert når de 40 kan flytte tilbake til hjemmene sine, sa operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Per Stiegler, til bt.no mandag ettermiddag.

Høy vannføring

— Det har vært veldig høy vannføring i formiddag, men nå ser det ut som om den i løpet av en time eller to blir halvert i forhold til det den var i 10-tiden i dag. BKK har gjennomført tiltak for å redusere vannmengden ned i dalen, men det har ikke vært lett med de vannmengdene som har kommet, forklarte Olsnes ved 18.30-tiden.

Hvordan karakteriserer du denne flommen i forhold til det som har vært tidligere?

— I forhold til september så har det vært høyere vannføring nå. Det kan se ut som om det er en av de største flommene som har vært her, men det er for tidlig i å si med sikkerhet. Vi må først gå igjennom dataene. På det meste i dag, var det i alle fall 1,9 meters overløp på Storefossen. Det er ekstremt høyt, forteller Olsnes.

Smakte flomvannet

Fabrikken på Dale of Norway fikk også smake flomvannet.

— Kjelleren ble fylt opp, og vannet sto til slutt 10 centimeter høyt i produksjonslokalet før man fikk stabilisert det, opplyser Olsnes.

Hus og veier langs elven har også fått gjennomgå.

— Det er oppstått skader på flere lokale veier og på flomsikringer som er anlagt tidligere. En del kjellere har stått under vann, men brannvernet har hjulpet til med å pumpe dem tom.