En kvinne døde momentant, mens tre andre passasjerer døde senere av skadene. Fire mennesker overlevde den dramatiske taubaneulykken 9. juli 1974.

Roald Atle Furre var sjef for anestesisykepleierne på Haukeland, og havnet midt oppi katastrofen.

— Jeg husker det veldig godt. Vi satt og spiste lunsj i tredje etasje, der vi har utsikt rett opp til Ulriken. Plutselig så vi at den ene gondolen var borte, og det ble slått alarm om at det måtte ha skjedd noe, sier han.

Furre forteller at alle operasjoner ble stoppet, og at pasienter som allerede var blitt lagt i narkose, måtte vekkes igjen.

— Vi forsto at det hadde skjedd en katastrofe, sier han.

Løp oppover fjellet

De ansatte på sykehuset løp ut på plassen foran sykehuset for å se hva som hadde skjedd.

— Jeg kastet meg i en bil og kjørte oppover mot Montana. Så var det bare å gi på oppover fjellet. Det var veldig anstrengende, sier Furre.

Den første han møtte på var en liten gutt som hadde overlevd ulykken. Han var blodig i ansiktet, men virket ellers uskadd.

Furre minnes at det var veldig varmt og sterk som på den skjebnesvangre dagen.

— Det var også veldig mye fluer som gikk rett på de skadde. Det var veldig ekkelt å se på, sier han.

Staben gikk i sjokk

Etter hvert kom det et helikopter til ulykkesstedet med flere sykepleiere, leger og medisinsk utstyr.

Men det var ikke lett å sette i gang behandling av de som var skadet i ulykken.

— Når vi skulle sette i gang infusjon, måtte vi stikke på ren rutine, fordi det var så sterk sol at vi ikke så noe. Koffertene med utstyr veltet, og ampullene forsvant nedover i terrenget. En av legene mistet en sandal og måtte løpe rundt barbent, forteller Furre.

Han forteller at hele staben på sykehuset gikk inn i sjokk etter ulykken.

— Alle stod og måpte, og en del av personellet bare svimlet rundt pasientene, sier Furre.

Han forteller at sykehuset fikk bedre rutiner, og ble bedre forberedt etter ulykken. Sykehuset fikk blant annet en ryggsekk med medisinsk utstyr som Furre var med på å utvikle.

— Haukensekken hadde fallskjermutløser som gjorde at hele sekken brettet seg ut. Oppi den var det nok medisinsk utstyr til å behandle 5-6 pasienter, og nødproviant til helsepersonell og pasienter, sier han.

BT 9. juli 1974
BT 10. juli 1974