«Fem, fire, tre, to øre. Mer gir ikke folk for å høre. Musikkens glede rører ingen, de sitter egoistiske på pengebingen! Det er ikke stort å leve av; de to øre den rike mann ga. Stort mer kan man ikke kreve, det er mer enn nok å få leve».

Det diktet kanskje gatemusikantene Matias og Tobias 1. april 1905, mens de spilte og sang av full hals. I hvert fall er det sånn 15 år gamle Matias og Tobias anno 2005 ser for seg at det skjedde for hundre år siden.

Men gatemusikant-yrket var visst ikke særlig innbringende. Tobias og Matias sang videre om sin blakke tilværelse 28. april 1905.

«Dagen var lang, det gikk ikke med sang. Det var langt mellom pengene, du kunne kalt oss trengende. Vi var blakke som mus ja, vi levde blant lus. Vi var lei av dette tøvet, lei av å ligge i støvet! Matias fikk ideen: -Vi raner kafeen!»

143 blanke dager

Prosjektet med å lage en nettkalender for året for unionsoppløsningen i 1905 i jubileumsåret 2005, startet i fjor høst, i regi av Barnas Hus.

— Tanken bak er å lage en fiktiv årskalender for 1905, med hendelser som skjedde eller kunne ha skjedd. Å se 1905 fra 2005, sier Annette Marandon, kunstformidler ved Barnas Hus.

Hun er sammen med André Marandon, initiativtaker og prosjektleder for kunstprosjektet www.gjenskaphistorien.no.

— Fortellingene i kalenderen skal ikke nødvendigvis være om de store politiske begivenhetene, men om de dagligdagse tingene. Med barnas blikk, påpeker hun.

Kalenderen er delvis fylt, men ennå står 143 blanke kalenderdager og venter på å få tekst og bilde. Du kan selv se hvilke datoer som er ledige ved å besøke nettsiden. Marandon håper at de som ønsker å bidra, vil ta kontakt.

— Vi begynte i høst med enkelte skoler, men nå inviterer vi barn fra absolutt hele Norge til å delta, opplyser hun.

Barna kan for eksempel fortelle om hva de tror skjedde på bursdagen sin for 100 år siden. I tillegg til tekst, må en levere bilde - enten et fra 1905 som kan fungere som illustrasjon til teksten, eller for eksempel kle seg ut og ta bilde av seg selv. Eller rett og slett bruke fargestiftene og fantasien og tegne et motiv.

— 1905 finnes jo også i 2005, mener Marandon.

Karin og 44 dyr

De yngste bidragsyterne hittil går i andre klasse. De eldste går i tiende klasse, som Matias og Tobias fra St. Paul skole.

Elever fra Mjølkeråen skole benyttet seg av «Trylleglasset» av Torborg Nedreaas, og laget en slags dagbok for Herdis-karakteren. Lone skole har besøk Janus-fabrikken for å få vite litt mer om hvordan arbeidet pågikk der for hundre år siden. Prosjektet både fremmer kreativitet og kan bidra til større kunnskap om året for unionsoppløsningen.

— De eldste har brukt internett veldig aktivt. Funnet informasjon om ulykker eller annonser fra 1905. De har referert ordrett eller diktet videre, forteller Marandon.

Begge deler er lov. Og er du i tvil om hva du kan skrive, kan du hente inspirasjon fra de 222 som allerede har laget små historier fra hverdagslivet i 1905, som Hanne har gjort den 23. april:

«En helt vanlig søndag våknet jeg og hørte bråk på kjøkkenet. Jeg gikk ut for å se. Det var Missi, katten vår. Hun hadde sneket seg opp på benken og veltet en gryte. De andre våknet etterpå, og da spiste vi frokost. Jeg er tolv år og heter Karin. Vi bor på en bondegård og vi har førtifire dyr. En hund, fire katter, tjue sauer, ti kuer, to geiter, syv høns, og to hester. Vi er fem barn i familien, Benjamin er fjorten, Merete er fem, Birgitte er ni, og Tomas er fire. Far er bonde og snekker. Etter frokost skulle jeg og Benjamin gjete sauene, vi tok med oss Bjeff gjeterhunden vår».

Resten av historien til Hanne, og mange andre historier fra året da Norge ble løsrevet fra Sverige, finner du på www.gjenskaphistorien.no.

GJENSKAP 1905: På www.gjenskaphistorien.no kan barn fra hele Norge sende inn bilder og historier fra slik de ser for seg at hverdagslivet var det året unionen mellom Norge og Sverige ble oppløst.

GATEMUSIKANTER ANNO 1905: Matias og Tobias fra St. Paul skole har sett for seg livet en vårdag i 1905 gjennom en skillingsvise. <p/> FOTO: PRIVAT/HENTET FRA NETTSIDEN