Påskeaften lokaliserte redningsmannskap en død person på fjellet ved Uskedalen.

Søndag formiddag forteller politiet at mannen er identifisert som den 36 år gamle litaueren som har vært savnet i Kvinnherad siden skjærtorsdag morgen.

— Familien er varslet. Men vi går ikke ut med navnet hans før etter påske, sier operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikt.

Spor ved skrent

Sannsynligvis har 36-åringen mistet fotfestet på det isglatte føret, og sklidd utfor et stup.

Han ble funnet i svært bratt terreng, og har trolig falt et stort antall meter.

— Det ble sett spor som gikk utfor skrenten allerede i går kveld. Men da var det så glatt og bratt at vi valgte å avbryte leteaksjonen, sier operasjonsleder Hans Eirik Thue i Hordaland politidistrikt.

Mannen ble funnet ved hjelp av et Sea King-helikopter ved 10-tiden lørdag. Funnstedet ligger et godt stykke utenom ruten mannen hadde varslet at han ville ta.

- Fjellet ingen lekeplass

Tre hundeekvipasjer deltok også i søket, i tillegg til mannskaper fra Røde Kors. Jan Erik Grande i Norke redningshunder var med i letingen etter mannen. Han forteller om livsfarlige forhold enkelte steder i høyfjellet.

— Fjellet er ingen lekeplass akkurat nå. Snøen er som betong, og det er veldig fort gjort å skli. Da klarer du ikke å ta deg for. Vi brukte stegjern, og enkelte steder hadde vi problemer med å få feste, sier Grande.

Lave nattetemperaturer, stekende sol på dagtid og vind som sliper snømassene til isglatt betong, har gjort det farligere enn vanlig å gå fjelltur flere steder på Vestlandet.

— Du må nesten ha sikringsutstyr med deg, enten det er stegjern eller klatresele. Hvis ikke bør folk vurdere om de i hele tatt skal bevege seg inn i et slikt område, sier Grande.

- Gå kortere turer

Langfredag, på Sveindalsknuten i Voss, falt en 44 år gammel mann cirka 50 meter utfor en skrent. Han kom fra ulykken med livet i behold, og ble flydd til Haukeland med alvorlige skader.

Dagen før var det tre personer som mistet fotfestet i fjellheimen på Vestlandet, uten at disse ble fysisk skadet.

Røde Kors i Hordaland råder folk til å velge seg kortere turer når føret er som nå.

— Legg opp turen på en måte som gjør at du kan komme deg tilbake samme dag. Når solen går ned, tar det ikke lang tid før det blir kjølig. Da kommer skaren fort, sier leder for hjelpekorpset, Jahn Petter Berentsen.

Hektisk påskeaften

Frem til og med langfredag hadde hjelpekorpsene i fylket behandlet 22 skader utenom skianleggene og på fjellet. Hjelpemannskapene har behandlet alt fra forstuinger til beinbrudd, og antallet henteoppdrag har økt. På høyfjellet er ikke hjelpen nødvendigvis like raskt tilgjengelig.

— Hvis du må sitte og vente, og ikke har ekstra isolerende klær med deg, vil det som er en relativt ukomplisert skade kunne forverre seg kraftig som følge av nedkjøling, sier Berentsen.

Påskeaften har vært svært hektisk for hjelpemannskap rundt omkring i landet. I løpet av lørdag har frivillige behandlet 169 skadde. Dette er det høyeste antallet på et døgn i løpet av årets påske.

86 av skadene har skjedd i forbindelse med alpinanlegg hvor Røde Kors-frivillige har hatt vakt.

— Vi ser at en del skader skyldes at folk har utstyr som de ikke vet hvordan de skal bruke. En del har for stramme bindinger slik at skiene ikke løsner som de skal når de faller. Og motsatt er det en del som har for løse bindinger slik at de faller fordi skiene løsner, sier vaktleder på Røde Kors’ informasjonssentral på Gol, Odd Arne Rikardsen.