— Det er irriterende, men ikke noe å gjøre med. Jeg skal i begravelse til farmoren min på lørdag, så å avlyse reisen var ikke aktuelt, sier Ulf Augustin som bor i Bergen.

Han skulle egentlig ha vært fremme i den svenske byen Skellefteå, som ligger 77 mil nord for Stockholm, allerede i syvtiden i går kveld. Da det ble klart at askeskyen kom til å sette en stopper for det, forsøkte Augustin å få plass på toget, men det var fullt.

— Nå blir det buss til Oslo, deretter buss videre til Stockholm, før jeg tar tog til Skellefteå. Det blir en lang tur, sier Augustin.

Klokken fire natt til lørdag, bare timer før begravelsen, kommer han til å nå frem til hjembyen. Da har han tilbakelagt om lag 187 mil og sittet i ro i 35 timer.

— Jeg får virkelig håpe at jeg kan ta fly igjen på mandag, sier han.

Travel torsdag

Tusener av reisende brukte gårsdagen på å finne alternative reiseveier. Hektisk var ordet som oftest ble brukt av hotell-, buss— og NSB-ansatte BT snakket med i går.

— Det har gått i ett, men folk har stort sett tatt det med fatning. Det har vært kø langt ut på plattformen siden jeg kom på jobb i ett-tiden, sier Arild Opsahl, som selger togbilletter på stasjonen.

En av køståerne fortalte at han hadde forsøkt å bestille billett på nettsiden til NSB flere ganger, uten å lykkes. Til slutt valgte han å oppsøke NSB personlig.

Blant passasjerene som gikk av toget fra Oslo i går ettermiddag, var det noen dresskledde som skilte seg ut.

— Jeg er på forretningsreise i Norge og skulle flydd til Bergen. Før i uken tenkte jeg at neste gang jeg kommer til Norge skal jeg ta meg tid til å ta tog og se mer av den norske naturen. Og nå ble det slik, sier Alexander Schäfer (40) fra Tyskland.

Schäfer skulle etter planen fly hjem i dag. Nå innstiller han seg på å forlenge oppholdet.

— Men en helg i Bergen er ikke meg imot, sier han.

Buss for fly fra Flesland

Bussen som skulle gå til Trondheim i femtiden i går, ble fort full. Da det var klart for avgang var to og en halv buss fylt med passasjerer.

En som hadde funnet veien til bussterminalen, var Arne Steinrud (62). Han skulle ha vært med et Norwegian-fly til Oslo, og hadde fått tekstmelding fra flyselskapet om at det i stedet ville bli satt opp busser.

— Jeg antok at vi skulle møte opp her, men jeg skulle visst ha vært på flyplassen, sier Steinrud mens han ser oppgitt rundt seg.

Han har 35 minutter på seg.

— Nå må jeg bare kaste meg i en taxi. Jeg skal rekke en båt som går til Kiel i morgen, så jeg må komme meg av gårde i dag. Litt stress blir det, men jeg tar det med stoisk ro, sier han og løper av gårde.

Stor pågang

Asle Prestegard er direktør for Bergen Hotell Gruppen, som driver hotellene Neptun, Strand Hotel og Scandic Bergen City. Han forteller at en stor konferanse med 150 deltakere ble avlyst i går. Hotellene har hatt stor pågang.

— Både fra gjester som er tvunget til å bli i byen fordi flyene ikke går, men også avbestillinger fordi tilreisende ikke kommer seg hit.

En rekke Hurtigruten-passasjerer havnet i går ettermiddag på hotell Neptun. Etter rundreisen langs kysten skulle Thelma Chapman og Anita Contreaes ha flydd tilbake til England i kveld.

— Da vi gikk om bord Hurtigruten i Bergen, sa vi til hverandre at det var synd vi ikke fikk mer tid i Bergen. Nå fikk vi det likevel, sier de to og smiler.