To av dem som forbereder til den store dagen er ekteparet Strømsnes/Petersen. De skal ha Navnefest for lille Andreas på fire måneder.

— Vi hadde bestemt oss for Navnefest lenge før Andreas var født, forteller Astrid M. Strømsnes. Foreldrene synes Andreas skal få velge religion selv når han blir stor.

— Mennesker har behov for å tro og velge selv, sier Anders P. Petersen. Han synes det er rart at tradisjonene står så sterkt fremdeles, men mener at det er viktig å markere at barna er velkommen til verden.

Familien på tre fikk en del reaksjoner da de valgte Navnefest. Hva var det for noe? Hva skulle de ha på seg? Etter seremonien skal familien feire med rundt 30 gjester. Andreas skal ha dress og vest på den store dagen.

Verdslig seremoni

Navnefest er en verdslig seremoni i regi av Human-Etisk Forbund. Monica Rimestad, leder for navnefestutvalget, sier at formålet er å feire at et barn har fått et navn, en identitet.

— Det kan også være viktig for familien og fellesskapet å feire at et barn er født og ønske det velkommen til verden, opplyser Rimestad. Seremonien går ut på at barna med sine foreldre kommer gruppevis opp på scenen. Navnebarna får overrakt en vakker tavle dekorert med «Solen» av Edvard Munch og med deres navn og fødselsdato innskrevet. Seremonien varer i underkant av en time, og inneholder både musikk, taler og diktlesning.

Barna er pyntet i fine klær. Gjerne bunad, men noen vil også bruke dåpskjole. Det er det full anledning til.

Påmeldingene strømmer på

Man behøver ikke å være medlem i Human-Etisk Forbund, og man blir heller ikke medlem om man tar barnet med til navnefesten. Halvparten er ikke medlemmer. Det arrangeres tre navnefester i året, i februar, mai og oktober.

Påmeldinger strømmer på lenge før annonse står i avisen. Flere har allerede bestilt plass under neste seremoni i mai.

I 2002 deltok 72 barn på navnefest i Bergen kommune og 92 barn i hele Hordaland. Ungene er fra fire uker til rundt to år.

— Det har vært bra pågang de siste årene, antallet har vært stabilt, sier Rimestad.

Eldre er skeptiske

— Den eldre generasjonen er veldig skeptiske. De har lave forventninger, men er gjerne overstrømmende etterpå, forteller Rimestad.

Omkring 2000 barn deltar årlig på Human-Etisk Forbunds navnefester. Den første navnefesten ble holdt på Gjøvik i 1988. Dette inspirerte lokallag over hele landet, og allerede samme høst ble det holdt fem navnefester i landet, deriblant i Bergen.

— Mange tror at navnet feires gjennom dåpen, men man må ikke døpes for å få et navn, avslutter Rimestad.

GLEDER SEG: Astrid M. Strømsnes og Anders P. Petersen med lille Andreas. De skal feire hans navn og identitet førstkommende søndag i Logen.<p/>FOTO: ARNE NILSEN