JENNIFER FOSSNES

— Det er høna si, det! Nå har jeg knekket 25 egg og alle er doble. Det er helt vanvittig, sier Arthur Fjetland fra cateringfirmaet Kokken Arthur.

Han knekker et nytt, tilfeldig egg. To flotte, mørkegule plommer faller i håndflaten hans.

I forbindelse med gourmetmiddag for Grieg-gruppen, trengte Fjetland 50 eggeplommer til desserten crème brûlée.

Da Fjetland etter det tolvte egget satt igjen med dobbelt så mange plommer, ringte han leverandøren Bama for å høre om dette var noe nytt de hadde funnet på. Det var det ikke, og leverandøren var like forundret.

Kinderegg

Arthur Fjetland kommer fra en kokkefamilie og har vært i yrket i 20 år. Foruten en frokost da han fikk et par doble plommer, har han ikke opplevd maken.

— Dette må være statistisk umulig. Det blir det samme som om 50 kvinner ligger på Kvinneklinikken og alle får tvillinger, sier han.

Det hadde nok blitt fullstendig kaos på Haukeland om det hadde hendt, men Fjetland ser på sitt tvillingtrøbbel med fryd.

— Dette er god butikk, spøker den sympatiske 36-åringen, som til slutt nøyde seg med å knekke halvparten så mange egg som oppskriften tilsa.

Fjetland vurderer mirakeleggene som veldig fine.

— Det er kinderegg, dette her. Tre ting på en gang. De er store, doble og har fin farge, sier Fjetland.

Logisk forklaring

Det viser seg at det sannsynligvis ligger en enkel, logisk forklaring bak eggemysteriet.

Alle egg blir nemlig gjennomlyset hos eggsentralen Prior. De med dobbel plomme blir sortert ut og brukt i matindustrien.

— Kokken har nok fått feil brett, tror John Nordal, direktør for trygg mat i Prior. Han kan berolige med at dette er utmerkete egg, som ofte er større og bedre enn de vanlige eggene.

Doble eggeplommer er ikke helt uvanlig, og Nordal antar at det oppstår blant tre til fire prosent av eggene.

TVILLINGEGG: Arthur Fjetland fikk valuta for pengene. Samtlige egg hadde to plommer, og kom sannsynligvis fra en eggstremt sterk og frisk høne.<br/>Foto. VEGARD VALDE