Nygårdsparken 14. januar: En 44 år gammel mann fra Ghana oppdager at politiet nærmer seg. Han kaster seg rundt og spurter av gårde. En politibetjent løper hakk i hæl.

Plutselig glir 44-åringen og faller. Det blir en lett oppgave for politimannen å pågripe han.

Pose med 74 gram hasj

Etter gjennomgang av mannens lommer beslaglegger politiet en liten pose med hasj, tre små kuler kokain og en plastpose med brunt pulver. Det viser seg senere at det er 0,08 gram heroin i posen.

På bakken under mannen finner politiet en pose med 74 gram hasj.

I løpet av kort tid blir stadig flere asylsøkere i Bergen tatt i parken med narkotika. Politiet bestemmer seg for å prioritere det nye problemet.

44-åringen blir fremstilt for fengsling. Til sammen sitter han i varetekt i seks uker. Ifølge kjennelsen fra Bergen tingrett er 44-åringen etterlyst gjennom Schengen Information System (SiS). Han kom seg inn i Schengen på en annen manns pass i 2006. Først til Italia, i september det året til Norge som asylsøker.

Flest fra Nigeria

Historien til 44-åringen er ganske så typisk for mange av asylsøkersakene:

De fleste kommer fra land der forholdene er slik at de sjelden eller aldri vil få opphold i Norge. De fleste kommer fra Afrika, via et annet europeisk land. Hjemlandet deres er blant annet Nigeria (12), Sierra Leone (2), Algerie (2), Zimbabwe (3) og Togo (2). Mange av dem sendes til andre europeiske land — der de først ankom. Av 11 som er sendt ut er Italia største mottaker (4). Men også Tyskland (2), Polen, Hellas og Nederland står på listen. I tillegg til Nigeria og Gambia med en hver. Asylsøkerne tas for relativt små kvantum av blant annet hasj, kokain og heroin. Politiet tror at en del av dem er med i et organisert nettverk der bakmenn forsyner dem med narkotika. De tror at noen av dem over tid selger store mengder. Teorien er at det finnes større narkotikalagre enten i Bergen eller i form av faste forsyninger fra andre steder.

Blir tatt på ny

Da 44-åringen slipper ut av varetekt i månedsskiftet februar-mars, gir han seg ikke. Etter å ha vært på frifot noen uker blir han på ny tatt i Nygårdsparken. Denne gangen finner politiet 6,5 gram hasj i trusen hans.

Politiet har forsøkt å sende ham ut av landet til Italia, uten å lykkes.

  • Vi fikk ikke noe svar fra Italia, og dermed var seksukersfristen ute. Han måtte løslates fra varetekt, sier politiadvokat Erik Johnstad ved Hordaland politidistrikt.
  1. juni møtte 44-åringen i retten, tiltalt for narkotikaforbrytelser. Han erkjenner deler av tiltalen for kjøp, besittelse, bruk og salg av narkotika.

Retten påpeker at han etter relativt kort tid i Norge begynte med alvorlig kriminalitet og at han fortsatte med det etter oppholdet i varetekt.

Retten trekker frem tilståelsen som formildende.

Dommen blir 60 dager betinget fengsel.

AKSJONERER: Politiaksjoner i Nygårdsparken har resultert i flere pågripelser av asylsøkere for salg av narkotika. Bildet er fra en aksjon i fjor sommer.
Eirik Brekke (arkivfoto)