Søndag arrangerte Den norske turistforeningen «Kom deg ut-dag». Folk ble fraktet gratis til fjells på Fløyen og Ulriken og det var mange ulike aktiviteter for små og store.

I hele landet var det totalt 104 ulike arrangmenter.

— Vi regner med rundt 30.000 deltakere i hele landet. Det er 10.000 mer enn i fjor. Her i Bergen vil trolig rundt 4000 gå på fjellet søndag, sier prosjektleder Kristin Oftedal Vinje i Turistforeningen.

Store forskjeller

Selv om Turistforeningen opplever stor økning i antall medlemmer, for tolvte året på rad, er ikke alt like positivt.

— Det blir stadig større forskjeller mellom de som er i aktivtet og de som ikke er det, sier Vinje.

Turistforeningen ser at den tradisjonelle søndagsturen er i ferd med å forsvinne. Det ønsker helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen å gjøre noe med. Selv er hun oppvokst med tur på fridagen.

Ulriken hver søndag

  • Vi bodde i Søndre bydel og gikk på Ulriken, hver søndag, sier hun.

Turtradisjonene har hun ført videre til neste generasjon.

— Vi har vært mye ute. Sønnen vår driver nå med kiting, ski og går mye på fjellet, sier Strøm-Erichsen.

Nå håper hun at flere kan ta tilbake søndagen som en turdag. Ikke bare for gøy, men også for helsens skyld. Tall på stillesitting blant ungdom skremmer henne.

— Vi ser at norske gutter i tiendeklasse bruker 44 timer foran PC og TV i uken. I 1989 var tallet 15 timer. Det har altså vært en tredobling på 20 år.

Og når man sitter mye stille, øker risikoen for overvekt.

— Det er foruroligende at det blir mer og mer overvekt blant ungdom. Nesten hver femte jente og hver sjette gutt sliter med for mange kilo i dag, sier Strøm-Erichsen.

Møtte ferske turgåere

På Fløyen søndag møtte hun innvandrerungdommer som er med i et eget turprosjekt. Prosjektet heter «Aktiv alle» og er et samarbeid mellom Turistforeningen, Røde Kors og Hordaland fylkeskommune.

Rokaya Hossain Ali (22) er en av ungdommene som er med.

— Jeg har lyst til å lære mer om det å gå på tur. Da jeg bodde i Damaskus var det ikke mulig å gå tur, det er en storby. Hvis jeg hadde tatt på meg sekk og gått der, ville folk bare ledd av meg, sier Hossain Ali.

Søndag var derimot sekken på plass og hun fikk testet padleevnene på Skomakerdiket.

— Det var veldig kjekt, selv om jeg ble litt våt, sier Hossain Ali.