Partene flyttet seg like før klokken 5 torsdag morgen til Riksmeklingsmannens kontor etter å ha vært i flere møter med arbeids— og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) gjennom natten.

– Vi unngår streik, men hadde ønsket at det var mulig å finne en mer langsiktig og bærekraftig løsning som i sterkere grad hadde stått seg i forhold til levealdersjustering og indeksering, sier forhandlingslederne.

Les også: Sliterne må betale for pensjonskravet, mener forsker

Komplisert

Meklingsmannen karakteriserer årets mekling som spesiell, omfattende og veldig komplisert.

– Det har vært en veldig spesiell mekling der partene har vært her og andre steder, og det har vært prosesser på mange forskjellige plan, noe som viser kompleksiteten i pensjonsspørsmålet, sier Nafstad til NTB.

Unio-leder Anders Folkestad er svært fornøyd med løsningen.

– Vi er svært godt fornøyde med at vi fikk en løsning der dagens tjenestepensjon blir videreført, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Det samme er lederen for Akademikerne Stat.

– Et unikt samarbeid på arbeidstakersiden har vunnet fram, sier leder Curt A. Lier i en pressemelding.

Dette innebærer at dagens bruttoordning med 66 prosent av sluttlønn ved 65 år etter 30 års tjenestetid står ved lag.

– Det er vi svært glade for. Vi er imidlertid skuffet over ikke å ha funnet en fremtidsrettet løsning. Men på det nåværende tidspunkt var dette den beste løsningen vi kunne komme fram til, sier Lier.

Lønn Noen timer etter at pensjonsspørsmålet var unnagjort, ble det også oppnådd enighet om lønnsdelen. For kommunal sektor var dette allerede mer eller mindre ferdigforhandlet.

– Det vesentligste av løpet ble lagt for ett år siden, slik at oppgjøret i fjor gir et tillegg i år. Partene var dermed enige om at man var ferdige med lønnsoppgjøret før man gikk inn i meklingen, sier Nafstad.

Rammen for lønnsoppgjøret i kommunal sektor blir dermed på 4,7 prosent.

Hva mener du om pensjonskravet? Si din mening.

SCANPIX