Et av ofrene møtte den voldsdømte ansikt til ansikt da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett i går.

— Det begynte da jeg var fem måneder på vei. Han holdt på å bære opp laminat, og veltet en vaskebøtte jeg hadde satt fra meg. Han ble sint på meg fordi jeg hadde vært så dum å sette fra meg bøtten der, og sparket meg i siden av magen, fortalte den 29 år gamle kvinnen i vitneboksen.

Sparket skal ifølge kvinnen ha markert begynnelsen på over tre år med grov vold og psykisk trakassering. I Bergen tingrett ble den 37 år gamle mannen dømt til 8 måneders fengsel. Mannen anket, og i går begynte saken som skal gå over to dager i Gulating lagmannsrett.

- Blir i forholdet

Historien til 29-åringen fra Bergen er dessverre ikke unik. 5 prosent av alle som har født barn svarer i en omfattende undersøkelse, gjennomført av Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR), at de i minst ett av svangerskapene er blitt utsatt for vold eller trusler om vold. Av de 60.000 kvinnene som føder hvert år, er det om lag 2400 - eller 4 prosent - som blir truet, slått, sparket eller mishandlet av partneren sin. Ytterligere 600 blir utsatt for vold fra andre enn partneren.

— Noen av kvinnene som kommer hit forteller oss at volden øker under svangerskapet, forteller Trude Koksvik Nilsen.

Hun er dagarbeider ved Krisesenteret for kvinner i Bergen. Dit kommer noen av kvinnene som på sitt aller mest sårbare blir mishandlet av personen som skal være deres største støtte. Så langt i år er det bare tre kvinner som selv har opplyst om at de er gravide når de kommer til Krisesenteret i Bergen.

— Mange kvinner blir værende i voldelige forhold, spesielt når de venter barn med den som utfører volden. Tanken om at barnet må ha en far står veldig sterkt hos kvinnen. Nesten for sterkt, sier Koksvik Nilsen.

Flere ganger har hun opplevd at gravide kvinner hun har hjulpet, velger å vende tilbake til den voldelige partneren.

Dyppet hodet i do

Den 29 år gamle kvinnen som sitter i vitneboksen i Bergen forteller at det var frykten for å bli alenemor som hindret henne fra å bryte ut av forholdet. Hun sa at hun fant seg i å bli sparket, slått, kløpet og dengt i over tre år før hun satte foten ned høsten 2004, og leverte politianmeldelse.

— Jeg burde selvfølgelig ha reist da han sparket meg den første gangen, men jeg hadde ikke lyst til å være alenemor. Jeg ville ikke at barnet mitt skulle vokse opp uten far, sier hun.

Dermed ble hun boende i eneboligen til den høyt utdannede samboeren, under det hun betegnet som et strengt regime.

— Han hadde veldig klare regler for hvordan jeg skulle oppføre meg. Jeg skulle alltid være blid og glad, og måtte synge og tralle når jeg vasket. Huset skulle alltid være strøket, og jeg gjorde alt husarbeidet alene, fortalte hun.

En gang 29-åringen brøt et av samboerens forbud ved å kaste en Q-tips i toalettet, skal han ha dyppet hodet hennes ned i toalettskålen «for å gi henne en lærepenge». I retten fortalte hun også at hun fikk bank en gang hun ikke hadde åpnet baderomsvinduet etter å ha dusjet.

Den dagen politianmeldelsen ble levert, var samboeren sint fordi hun ikke klarte å stille inn parabolantennen slik at han kunne se på fotballkamp. Etter å ha blitt slått, sparket og dengt i bakken, ifølge kvinnens forklaring, oppsøkte hun politi og legevakt for å dokumentere skadene i ansiktet. Det ble slutten på forholdet.