Klokken 16 søndag ettermiddag tok rundt 3000 bøssebærere fatt på sine besøk til de bergenske hjem i forbindelse med årets TV-aksjon.

Årets innsamlede penger skal gå til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens.

— Ikke hjemme

Kjetil Svindland, ansvarlig for innsamlingen på Nordnes, forteller at bøssebærerne allerede er godt i gang.

— Vi har 31 bøssebærere i år, og nå er alle ute. De første har også begynt å komme tilbake, forteller Svindland når klokken nærmer seg 17.

Da har bøssebærerne holdt på i nærmere en time, og de skal etter planen holde på frem til klokken 18.

— Det ser ut som det går greit så langt, men vi har fått noen tilbakemeldinger på at det er ganske mange som ikke er hjemme. Så det henger en god del lapper på dørene nå, sier han.

Ifølge Svindland er det mange studenter blant årets bøssebærere, sammen med andre frivillige fra nærmiljøet. I tillegg arrangerer barna på Nordnes skole kafé under TV-aksjonen.

Fikk dekket behovet

Marthe Jansen, som leder TV-aksjonen i Bergen i år, har stor tro på at det blir gode resultater.

— Nå har vi ringt alle områdene og alle er godt bemannet med bøssebærere. Vi har god dekning, så dette blir bra, sier Jansen.

Tidligere i uken skrev bt.no at det fortsatt var behov for flere bøssebærere, med en oppfordring fra ordfører Trude Drevland (H) om å bidra.

Om det er det som har hatt effekt er uvisst, men de siste dagene har i alle fall flere meldt seg.

— Nå har vi dekket hele behovet på knappe 3000 bøssebærere, og det er vi kjempefornøyde med. Det er alltid mange som melder seg på tampen, sier Jansen.

Ordføreren er med

Trude Drevland har også selv vært ute med bøsse i Bergen sentrum.

— Hun gikk ute i en god time og kom tilbake med en kjempetung bøsse. Så hun har gjort en kjempeinnsats, sier Jansen.- Vi er veldig glade for at hun stiller opp. Det viser at hele samfunnet engasjerer seg, og smitter over på andre.

Jansen og de andre ansvarlige har allerede vært i full sving i mange timer, og blir trolig i sving til langt på natt med opptellingen av pengene.

4,4 millioner i fjor

Også før bøssebærerne begynte på sine runder har pengene begynt å komme inn.

— Vi hadde næringslivsstafett på onsdag, og det kom inn godt over 1,6 millioner kroner. Også i etterkant har det kommet inn litt, så vi nærmer oss 1,8 millioner kroner totalt, sier Jansen.

Hun håper at bøssebærerne kommer inn med langt større summer enn det. I fjor samlet de inn 4,4 millioner kroner.

Gir mindre

Aftenposten melder i dag at vi gir stadig mindre av inntekten vår til TV-aksjonen. Omregnet til dagens kroneverdi ga vi 227,6 millioner kroner til TV-aksjonen i 1977. I fjor ga vi 198,7 millioner kroner.

Sekretær Erik Berg-Hansen i Innsamlingsrådet, som bestemmer temaet for TV-aksjonen hvert år, tror tøffere konkurranse blant innsamlerne er svaret.

— De første årene var NRK en monopolbedrift. Etter at de andre kom til har statskanalen mistet den fulle oppmerksomheten. I dag har de andre kanalene også aksjoner, for eksempel Artistgallaen på TV 2. Det er blitt en enorm kamp om folks penger, sier han til Aftenposten.

Jansen i Bergen har likevel troen på gode resultater, og satser i alle fall på å slå fjorårets bøssebeløp.

— Vi håper på ny innsamlingsrekord, sier hun.