KRISTINE HOLMELID

Neste år skal fengselet fremstå som et hypermoderne, interaktivt opplevelsessenter og museum.

Men allerede om to uker starter et pilotprosjekt. De skolene i Bergen som melder seg først, får en times omvisning i senteret i løpet av februar og mars.

Førstemann vinner — Det er førstemann til mølla, sier prosjektdirektør ved Vitensenteret Eva Grimstad.

Noen skoler har allerede mottatt invitasjon, og påmeldingene er begynt å komme inn.

Norge opplever en rekrutteringskrise innen tekniske og matematiske fag. Målet med Vitensenteret er å øke elevenes interesse for disse fagene.

Alle klassetrinn fra 1. til 10. klasse skal la seg inspirere og engasjere i senteret. Kanskje syns noen det kunne vært kult å studere kjemi eller matte på universitetet, eller å bli ingeniør etter et besøk? Da har kreftene bak Vitensenteret nådd målet sitt.

Mobilt sirkus Nå er det et mobilt forskningssenter som fyller lokalene, "Science Circus" utlånt fra vitensentetet Teknoteket i Oslo.

Først neste år er Vitensenteret ferdig til å åpnes for publikum. 6,5 millioner kroner er investert i første byggetrinn. Etter at Bergen Brannvesen flytter ut i 2004, skal hele senteret være ferdig.

Det siste byggetrinnet er beregnet å koste ca. 15 millioner kroner. Bergen kommune, Universitetet i Bergen, Bergen Næringsråd og andre forskningsinstitusjoner i byen er sammen om senteret.

TIL OPPLYSNING: I fremtiden blir det oppdagelsesferd i vitenskapens verden. På bildet ser vi Aslak Johannessen Grøstad og Sigrid Marie Storum som fikk en smakebit under Forskningsdagene i fjor høst. FOTO: KNUT STRAND