Et særdeles kraftig, lokalt regnvær i Sangelia i Hallingdal har skylt vekk grunnen under en del av Bergensbanen.

— Aldri opplevd maken

— To fyllinger på om lag 30 meter er borte. Meteorologene sier de aldri har opplevd maken, og de har erfaring med bergensvær. Det er morenegrunn under sporet, og normalt suges vannet ned i bakken, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jerbaneverket til bt.no onsdag morgen.

Strekningen Ål-Geilo er stengt for togtrafikk. Strekningen forventes åpnet for ordinær trafikk mandag 11. juli, opplyser Jernbaneverket onsdag morgen. Inntil videre må passasjerene ta buss mellom Geilo og Ål.

— Det er snakk om 30 meter. Det er flere meter høy fylling som er borte, sa pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til bt.no rett før midnatt.

Buss for bane

Han sier at passasjerene på nattogene begge veier vil få tilbud om buss, og de blir trolig en time forsinket.

Richard Haugen Olsen dro fra Bergen rett før klokken 22.58 og ankom Ål rundt klokken 03.00.

— Det var litt forsinkelser og det var noen som måtte vente på buss da vi kom, men ellers gikk det veldig fint, sier Olsen.

Meldingen kom like etter klokken 22. Bårdstu tror det er en stikkrenne som har gått ned.

Stengt til over helgen

— Store masser og en flere meter høy fylling som er borte. Det må kjøres på kubikk på kubikk med stein. Vi må gjøre mye jobb før vi ser omfanget, sier han og antyder at en prognose på hvor lang tid arbeidet først vil komme onsdag ettermiddag.

Jernbaneverket følger nøye med på værmeldingene for å forhindre slike hendelser, men av og til kan det komme lokale værtyper som ikke er meldt.

Geologer inn

— Folk fra NGI er nå på vei til stedet. De skal finne ut om hendelsesforløpet. I tillegg skal de råde oss for å hindre at det skal skje igjen, sier pressekontakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til bt.no klokken 11.30

- Hvordan går arbeidet?

— Det er to store hull under banen, som må fylle opp. Vi starter i ettermiddag med utkjøring av masse/stein fra Ål for å fylle opp hullene. I tillegg hang både kabler og kontaktledning litt på halv tolv.

Mye gods må på bil

- Hva med folk og gods?

— Folk blir fraktet med buss mellom Ål og Geilo, men det blir helt sikkert forsinkelser. Hver dag går det tusenvis av tonn med gods på bane over fjellet. Nå må de containerne i en periode over på vogntog. Det er klart dette får store konsekvenser for godstrafikken, sier Bårdstu.

Vet du noe om saken? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

ÅL: Bildet er tatt på Ål-stasjon i natt. Bussene som står i bakgrunnen skal frakte passasjerer fra som kommer fra Oslo videre til Bergen.
RICHARD HAUGEN OLSEN