– Det er totalt 29 biler som er ødelagt, og det er snakk om skader for millioner, sier daglig leder Frank Dame hos Frydenbø Bilsenter as til bt.no i morges.

Se video fra ulykkesstedet!

Bilene skal takseres i løpet av dagen.

– Det er biler som definitivt vil bli kondemnert, men det er for tidlig å si hvor mange, sier Dame.

Flere av hans ansatte var på jobb da sprengningsuhellet skjedde.

Heldige

– De opplevde et voldsomt smell og skvatt voldsomt, sier Dame.

Heldigvis var alle innendørs.

– Vi synes vi har vært heldige, som ikke har fått noen personskader. Hadde dette vært i åpningstidene våre, hadde det sett mye verre ut, sier Dame.

— Steinene som har fløyet lengst har gått opptil 200 meter. Man kan trygt si det er flaks at ingen personer er skadet. Dersom en ansatt ved Frydenbø tilfeldigvis hadde hatt vareopptelling i kveld, er det flere hundre steiner som kunne tatt livet av vedkommende, sa politibetjent Karsten Raa på ulykkesstedet i går.

Ulykken skjedde i Kanalveien 55 på Minde like før klokken 21 torsdag kveld. Omtrent 1500-1700 kilo dynamitt ble brukt til å sprenge ut 3.500 kubikkmeter masse, da uhellet skjedde.

— Dette er veldig kjedelig. Det var den siste salven i år. Vi har fyrt av 10-12 tonn dynamitt hittil uten at det har skjedd noe kritikkverdig. Jeg er glad uhellet ikke førte til større skader, sier skytebas Lasse Nesse hos Sprengningsentreprenørene, som var ansvarlig for salven.

- Uforsvarlig

Kort tid etter ulykken samlet flere rasende naboer seg på stedet.

Terje Gundersen bor på den andre siden av Leaparken og sier han har ringt entreprenøren og politiet flere ganger fordi han har ment salvene var uforsvarlig kraftige.

— Huset ristet så kraftig at jeg trodde det skulle falle ned, sier Gundersen om dagens uhell, men sier at han også har vært bekymret tidligere.

— Hele knausen under parken er hult ut til en fjellhall, og jeg er slett ikke sikker på om den tåler belastningen. Da jeg varslet entreprenøren visste de ikke engang om hulrommet like ved, sier han.

- Ingen varsling

— Jeg har en datter som går i barnepark i Leaparken, og både hun og jeg har vært livredde når de sprenger, sier naboen.

Ifølge Gundersen har ikke naboene fått varsel om sprengningene som skal ha holdt på til etter klokken 23 om kvelden.

— Folk helt ned i Inndalsveien har merket at husene har ristet. Da er det klart at salvene er altfor kraftige, sier han. Det samme sier en annen nabo, som bor like ved Brann stadion.

Entreprenøren mener på sin side at rystelsene har vært svakere enn regelverket tilsier.

— Vi har hatt rystelsesmålere utplassert, og de har vist lave verdier. Uhellet kan skyldes at et område av løse masser har ført til en utblåsning. Det var et hendelig uhell, sier skytebas Nesse, som legger til at Kanalveien og parkeringsplassen på andre siden var avsperret og sikret før eksplosjonen.

Politiet sikret i går kveld skadestedet, og vil blant annet plotte inn alt nedfallet på et kart over området for å avdekke omfanget. Sprengingsarbeidet har pågått siden 7. mai i år, for å klargjøre for den nye næringsparken i Kanalveien.

Risikerer bot eller fengsel

Politiførstebetjent Harald Kårtveit ved trafikk- og forseelsesavsnittet leder etterforskningen av saken.

— Vi har sikret de bevisene som er å sikre, og har tatt kontakt med direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier Kårtveit.

— Hva skjer med skytebasen?

— Han må avhøres, utover det er det ikke gjort noe foreløpig. Det vil bli foretatt en sakkynding vurdering av DSB, og alternativene hvis det viser seg at noe er gjort galt er bot eller fengsel i inntil tre måneder.

Foreløpig vet ikke politiet hva som gikk galt under gårsdagens sprenging.

Også onsdag skjedde det et sprengingsuhell, da et boligfelt i Florø ble pepret med stein.

Rune Christophersen (MMS)
25-30 biler skal ha fått skader.
Rune Christophersen (MMS)
OMRÅDET: Her foregikk sprengningsarbeidet hvor det gikk galt torsdag kveld.
Rune Christophersen (MMS)
Terje Gundersen varslet både entreprenøren og politiet på forhånd fordi han mente sprengingen var uforsvarlig. I dag skjedde ulykken.
RUNE SÆVIG