18 beboere ble evakuert i storbrannen i Dag Hammarskjölds vei i Fyllingsdalen 29. august 2012. Det var snarrådig innsats som hindret at liv gikk tapt.

Mindre enn to måneder etterpå gikk en 28 år gammel mann inn i det avsperrete huset og tok med seg et nødpass og en hammer fra branntomten.

AVSPERRET: Huset var avsperret etter brannen i august 2012. Noen måneder etter gikk en mann inn i det og stjal eiendeler fra de evakuerte.

Fengsel i 14 månederHan ble tatt av politiet da han kom ut. På seg hadde han også en flaske metadon. Han var tiltalt for å ha stjålet den, men ble frifunnet. Retten fant det ikke bevist at flasken stammet fra branntomten.

Straffeskylden kan ikke anses som liten «da tiltalte har forsert sperring rundt branntomten og begitt seg inn i et avsperret hus», heter det i dommen.

Mannen er nå dømt til fengsel i ett år og to måneder i Bergen tingrett.

Han ble funnet skyldig i flere andre forhold. Det mest alvorlige punktet i tiltalen var ran av en annen mann. Retten fant det bevist at 28-åringen sammen med to andre tok seg inn til en mann på Laksevåg 16. oktober i fjor. Det var dagen før han ble tatt på branntomten.

— Truet med å drepe

Klokken var 15.30 da 28-åringen ringte på døren. De to andre gjemte seg bak en mur. Da offeret åpnet, presset alle tre seg inn i leiligheten.

Offeret ble satt ned i en stol og slått med balltre og brekkjern. Den dømte 28-åringen slo ikke, men han dømmes for medvirkning til ranet.

De tre truet også med at han skulle drepes og at fingrene skulle kuttes av.

De tok fra ham mellom 3000 og 3500 kroner, samt to flasker metadon som sto i kjøleskapet.

Retten utelukket ikke at metadonen han ble tatt med på branntomten, kunne stamme fra dette overfallet.

«Vanlig inndriving»

28-åringen nektet at han hadde vært med på ranet, men ble ikke trodd av retten. Ransofferet kjente ham igjen, det samme gjorde huseieren som etter hvert kom til. De kjente ikke til de to andre mennene.

I dommen heter det at det mest alvorlige lovbruddet var ranet av mannen. Han turde ikke bo i leiligheten etter ranet.

«Handlingen synes å være en vanlig inndriving av gjeld i narkotikamiljøet med torpedometoder, og hadde aldri kommet til politiets kunnskap hvis ikke det som skjedde var blitt oppdaget av fornærmedes husvert», heter det i dommen.

I FLAMMER: Huset var overtent da brannvesenet kom frem til stedet.
LARS JOACHIMSEN (ARKIV)