Bergens Tidende har i en serie artikler vist at det er store forskjeller mellom skolene i de ulike delene av Bergen.

Midt i Bergen sentrum ligger barneskolen Christi Krybbe skoler. Skolen ble bygget i 1740, noe som gjør den til Nordens eldste skole i drift i dag.

Men skolens alder til tross, det skorter ikke på fasilitetene. På Christi Krybbe har elevene moderne klasserom, nye toaletter og gode inneklimaforhold.

Rektor Åse Omvik mener hemmeligheten bak skolens gode standard er et årvåkent blikk på det snikende forfallet.

—  Det gjelder å ha kontinuerlig fokus på detaljer, slik at ingenting blir glemt eller utsatt, sier hun.

I år 2000 ble skolen total-renovert for 30 millioner kroner. I tillegg ble lekeplassen pusset opp for fem millioner. I 2009 ble fasaden malt på begge skolebygningene.

I forkant

— Vi har jo hatt et godt utgangspunkt her, men det handler om å ha argusøyne på bygget, sier rektor Omvik. Hun mener det handler om å være i forkant av forfallet.

— Som sentrumsskole er vi utsatt for tagging og forsøpling. Narkomane henger i skolegården på kveldstid - resultatet er ofte brukte sprøyter. Selv om det er utplassert søppelstasjoner, er det ofte mye McDonalds-avfall og knuste ølflasker etter helgens festing. Det krever at vi har et skjerpet blikk på skolen, sier hun.

Christi Krybbe har vaktmester to dager i uken, foruten tilsynsvakt om kveldene. Resten av vedlikeholdet er det Bygg-vedlikehold som tar seg av.

- Flink til å mase

Skolens personale er stadig på vakt overfor tiltakende grønske, muravskalling, gamle vinduer som får kjørt seg i vestlandsværet og generell slitasje. Rektor og verneombud har ofte samtaler med lærerne og foreldrene og følger nøye på elevenes tilbakemeldinger.

— Vi ser at vi må være føre var. Det er fort gjort at forfallet sprer seg.

Omvik mener problemet for mange skoler er at det går for lang tid før noe blir gjort etter at man har meldt fra om slitasje.

Christi Krybbe-rektoren har tro på at det nytter å være pågående i forhold til skoleeier når det gjelder vedlikeholdsarbeid. Hun er ikke redd for å ringe og purre på kommunen om noe drøyer med å bli fikset.

- Vi har vært flinke til å mase på kommunen, sier Omvik.

Driftssjef Per Fredrik Gjesdahl i Bergen Kommunale Bygg (BKB) sier at det ikke blir mer penger av at noen maser på kommunen.

- Men jeg legger ikke skjul på at det er positivt for en skole å ha en god dialog med dem som står for vedlikeholdet. Sånn er det bare. Det er menneskelig, sier Gjesdahl.

Omvik er overbevist om at standarden på skolebygningene har betydning for elevenes læring.

SFO er unntaket

- Det er klart det har mye å si at det ser fint ut på skolen — og særlig viktig er det at inneklimaet fungerer godt. Elevene lærer mer om det er gode fysiske arbeidsforhold, mener rektoren.

Selv om Christi Krybbe regnes som en av byens mest velholdte skoler, er SFO-delen i Krybbe-smauet ikke like vedlikeholdt. Denne delen blir også brukt som lekeplass for barn utenom skoletid.

-  Både inne- og utearealene trenger sårt en oppgradering. Kommunen lovet full oppussing, men dette ble stoppet uten begrunnelse. Det virker tilfeldig hvem som blir prioritert, sier SFO-leder Asgeir Eide Olsen.

Hvordan står det til med vedlikeholdet på din lokale skole? Skriv gjerne en liten rapport i kommentarfeltet!

MODERNE TOALETTER: En rask spørrerunde på 7. trinn avslører at ingen kvier seg for å bruke toalettene på skolen.
RUNE SÆVIG
TRANGT, MEN FINT: Dette erklasserommet til 7. trinnet på Christi Krybbe: –  Det er trangt, men fint her, sier Brage Brekkeflat (13, bakerst til ventre).
RUNE SÆVIG
MUSIKK OG KJØKKEN: Rektor er stolt av det flotte musikkrommet som også er et skolekjøkken.
RUNE SÆVIG
MÅ PASSES PÅ: De gamle bygningene krever et varsomt blikk, mener rektor Omvik. Bygningene til Christi Krybbe skoler er oppført i tegl og betong.
RUNE SÆVIG