I tingretten ble mannen funnet skyldig i medvirkning til voldtekt, og dømt til to års fengsel.

Nå har juryen i Gulating lagmannsrett frikjent ham, mens den jevnaldrende kameraten er dømt til to og et halvt års fengsel for voldtekt.

Overgrepet skjedde i vår, da en kvinne ble med hjem til en av de to kameratene etter en bytur i Florø.

Der ble hun dyttet ned på en seng og voldtatt av den ene mannen. Kvinnen klarte å få stanset overgrepet ved å ta frem mobiltelefonen sin og late som hun hadde kontakt med politiet.

Til politiet og i retten forklarte kvinnen at voldtektsmannens kamerat hjalp til med å trekke av henne buksen, og at han så på mens voldtekten fant sted.

— Fant henne gråtende

27-åringen på sin side forklarte at han hadde sovnet på en sofa, og våknet av at kvinnen skrek. Da han kom inn på soverommet skal han ha funnet kvinnen gråtende.

Juryen har ikke funnet det bevist at 27-åringen medvirket til voldtekten. Han viste ingen omsorg for henne i den traumatiske situasjonen, men lot henne forlate leiligheten, mener retten.

— Når dommen ble som den ble, er det noe som hun bare må bruke tid på å bearbeide. Saken har vært en stor belastning, og det er en lettelse for henne at rettssaken er over, sier kvinnens bistandsadvokat, Ivar Hauge.

Blir trolig utvist

For den 27 år gamle mannen som voldtok kvinnen, har dommerne ikke funnet noen formildende omstendigheter.

De trekker blant annet frem at 27-åringen truet med å drepe kvinnen hvis hun gikk til politiet, og at kvinnen har fått store problemer etter voldtekten.

Under tvil har de likevel kommet frem til at straffen ikke bør økes fra to og et halvt år, som var dommen i tingretten. Grunnen er at 27-åringen, som er etiopisk statsborger, trolig vil bli utvist fra Norge etter soning.

I tillegg til fengselsstraffen, er 27-åringen dømt til å betale kvinnen 100.000 kroner i oppreisning.