Gang— og sykkelbroen over E39 på Stord fikk store skader etter at en lastebil med gravemaskin på planet krasjet inn i den fredag morgen.

— Det er kjekt å ha Røkke i nærheten, smiler Magne Heggland, byggeleder i Statens Vegvesen, Haugaland og Sunnhordland distrikt.

Gangbroen henger i fritt svev mellom to mobilkraner som hver kan løfte 120 tonn. En av dem er stasjonert ved Aker Stord og hadde derfor kort veg til ulykkesstedet på Heiane på Stord.

Dobbeltløft

Sakte men sikkert løftes den 26 tonn tunge gangbroen opp i luften. Den snus og senkes rolig ned på en ventende lastebil. Fornøyd kan Heggland konstatere at løftet er vellykket.

— Faren lå i at broen kunne falle ned og få slag. Den hang så dårlig på begge sider, sier Heggland.

Mange skuelystne hadde samlet seg for å få med seg opprydningen og fjerningen av gangbroen etter ulykken i morgentimene i dag. Trafikken sneglet seg sakte på omkjøringsvegen langs næringsområdet på Heiane.

— Det var litt av et syn som møtte oss her i morges, sier byggelederen fra vegvesenet.

Ingen personskader Han er lettet for at det kun ble materielle skader da gravemaskinen, plassert på en lastebil, tok opp i gangbroen over E39 og flyttet denne flere meter ut av posisjon. Han mener bare flaks gjorde at gående og syklende, som skulle passere den hyppig brukte gangbroen, ikke ble skadet.

— Det var en kvinne som skulle til å gå ut på broen fra den ene siden og to syklister som kom andre vegen. De ble bare stående å måpe, forteller Heggland.

- Når kan ny gangbro komme på plass?

— Det vil nok gå noen måneder. Spørsmålet er om vi skal få på plass en midlertidig bro. Inntil videre må folk bruke gangvegen ved Fylkesnes bil selv om det er litt omveg.

2211-TIPSER