Klokken 04.40 gikk brannalarmen på Scandic Bergen City hotel i Håkonsgaten. Gjestene fikk beskjed om falsk alarm, og var på vei tilbake til rommene sine da de skjærende brannsirenene gikk for andre gang. Også denne gangen var det en manuell brannmelder som var utløst uten grunn.

— Jeg hadde akkurat sovnet da alarmen gikk for tredje gang. Jeg hadde ikke tenkt å gå ut, men da jeg så datteren min stå på gulvet og skjelve av redsel gikk vi ut likevel, sier Terje Næss Stord (40).

Denne gangen brant det på rommet like over Stords rom.

— Jeg ble redd da pappa ikke ville stå opp, for jeg skjønte at noe var annerlede. Nå ringte det i en bjelle utenfor også, det gjorde det ikke de første gangene, sier Sofie Øvstebø Næss (10).

— Hvordan fikk du pappa til å stå opp?

— Jeg latet som jeg var veldig redd. Egentlig var jeg bare litt redd.

Siktet etter mordbrannparagrafen

— Politiet mener brannen var påsatt. Vi etterforsker nå saken. En person er pågrepet, sier poli-tiadvokat Åse Berit Børve til bt.no.

Etterforskerne tror brannen ble startet av den 26 år gamle mannen som bodde på rommet. Han er siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen.

— Siktede er fortsatt ikke avhørt, sier Børve.

Hun vil ikke opplyse hvordan brannen startet.

— Da politiet kom til hotellet, var det stor røykutvikling i syvende etasje, men heldigvis hadde overrislingsanlegget slukket flammene, sier Børve.

- Lettkledd brannstifter

Det var nattevakten ved hotellet som i 5-tiden tok med seg 26-åringen ut fra det røykfylte rommet i syvende etasje. Da politi og brannvesen kom til stedet valgte de å evakuere hele bygningen med 121 innlosjerte gjester.

— Mannen som tente på rommet sitt sto utenfor og snakket med politiet i bar overkropp. Han sa at han ikke trengte flere klær, sier Paul Sigvald Strand (30) som motvillig dro seg opp av sengen da alarmen gikk for tredje gang.

— Jeg hadde akkurat sovnet. Jeg gnisset tennene sammen og begynte å kle på meg. Alarmen var så høy at det gjorde vondt, sier Strand som er i Bergen for å gradere til siste brune belte på et karatestevne.

Sprinkleranlegget slo også ut i korridoren i syvende etasje og i heissjaktene. Brannrommet er nå stengt av politiet for videre etterforskning.

— Hvis brannen er påsatt er det veldig trist. Når brannalarmen går kan det oppleves svært dra-matisk for gjester som har opplevd brann tidligere, sier hotelldirektør Asle Prestegard som har brukt morgenen til å informere gjester ved frokostbordene.

REDD: Sofie Øvstebø Næss (10) måtte bruke hjerteskjærende metoder for å få pappa Terje Næss Stord (40 t.v.) ut av sengen da alarmen gikk for tredje gang. - Vi er ikke særlig høy i hatten etter en slik opplevelse, sier Stord som er trener for Paul Sigvald Strand (30 t.h.). Alle tre er i Bergen for å delta på karatestevnet i Framohallen.
RUNE STØLÅS
ALVORLIG: - Vi ser alvorlig på brannen, men rutinene fungerte heldigvis bra. Hvis brannen er påsatt er det veldig trist, sier hotelldirektør Asle Prestegard, her ved det forseilede brannrommet.
RUNE STØLÅS