En håndfull personer var øyenvitner til det dødelige knivdramaet i Nattlandsveien tirsdag morgen.

Klokken 6.29 fikk politiet melding om slåssing i eller ved Nattlandsveien nummer 3. Da politiet kom frem, ble det klart at en mann var alvorlig skadet.

De konsentrerte seg om å bringe ham raskest mulig til sykehus. Det ble raskt klart at livet hans ikke var til å redde. Politiet bekreftet ved 09.15-tiden tirsdag at den knivstukne mannen var død.

Avdøde er en 28 år gammel mann. Få timer senere siktet politiet en 26 år gammel mann for drap.

— Mange så knivstikkingen

Ifølge politiet ble 26-åringen pågrepet på åstedet uten dramatikk. I tillegg ble «en håndfull» andre personer innbrakt fra den aktuelle leiligheten som vitner.

— Disse personene var direkte øyevitner til det som skjedde. De ble tatt med fra leiligheten der basketaket hadde vært, i utgangspunktet med status som vitner, og for å forklare seg om hendelsesforløpet, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold til bt.no.

Den siktede 26-åringen har fått oppnevnt forsvarer og sagt seg villig til å gå i avhør.

På åstedet ble det klart at det hadde vært uoverensstemmelser mellom to menn, og at det hadde foregått en kamp. Politiet har tidligere bekreftet at det var en knivstikking, og at bruk av kniv trolig er årsaken til de dødelige skadene på en 28 år gammel mann.

Krogvold vil ikke si om det er funnet noen kniv.

— Kriminalteknikerne jobber på åstedet også tirsdag ettermiddag. Vi går ikke ut med detaljer som er viktige i videre avhør og videre etterforskning.

Begge kjente for politiet

Politiinspektøren sier dette om hvorfor nettopp 26-åringen nå er drapssiktet:

— Politiet fant en person som de mener har vært med i slåsskampen med avdøde. Det gir seg vel egentlig selv, sier Krogvold, som er såkalt påtaleansvarlig for drapssaken.

Noen formell siktelse er foreløpig ikke utformet, annet enn at 26-åringen er mistenkt for å ha forvoldt en persons død.

— Den formelle siktelsen avhenger blant annet av hva som kommer ut av avhøret av 26-åringen. Vi håper nå å få et detaljert avhør med ham i løpet av dagen, sier politiinspektøren.

Ifølge Krogvold, er både offeret (28) og den antatte gjerningsmannen (26) kjente for politiet fra før.

— Begge er registrert med straffesaker på seg. Jeg vil ikke kommentere om siktede er tidligere dømt for straffbare forhold, sier Krogvold.

Ifølge VG Nett ble den siktede 26-åringen senest i fjor dømt til betinget fengsel for besittelse av amfetamin. Det er ennå uvisst når obduksjonen av 26-åringen vil bli gjort.

— Det kan bli i dag eller i morgen, avhengig av prioriteringene på Gades institutt. Hvis ikke obduksjonen skjer før i morgen, blir det tidligst vurdert å fremstille 26-åringen for varetektsfengsling torsdag, sier Krogvold.

Ikke sagt noe om straffskyld

Den siktede 26-åringen ble tirsdag avhørt av politiet.

— Vi har vært i et kort avhør tirsdag ettermiddag, men ikke noe mer enn det foreløpig, sier 26-åringens forsvarer, advokat Erik Ulvesæter, til bt.no.

- Hvordan ser din klient på siktelsen?

— Jeg har foreløpig ikke sett noen formell siktelse. Jeg vil ikke si noe om det på det nåværende tidspunkt.

- Han er jo foreløpig siktet for drap?

— Ja, men jeg vil ikke si hva som var tema for avhøret i dag, annet enn at min klient er villig til å forklare seg. Med utgangspunkt i den foreløpige siktelsen har vi ikke kommet til det punktet i avhøret at straffskyld har vært tema. Det vil min klient komme tilbake til i det videre avhøret, sier 26-åringens forsvarer, advokat Erik Ulvesæter.

Ifølge ham, vil avhøret av 26-åringen trolig bli gjenopptatt i morgen, onsdag.

— Jeg antar det er politiets ønske, og min klient er som sagt villig til å forklare seg, sier Ulvesæter.

Flere innbrakt

Etter at 28-åringen ble bekreftet omkommet, gjorde politiet det klart at de gikk i gang med drapsetterforskning.

- Hva kan du si om de pågrepne?

— Jeg har ingen kommentarer utover det jeg har sagt.

- Er det rett at det er to pågrepne i saken, slik politiets operasjonsleder opplyste tidligere i dag?

— Vi har tatt med inn flere personer som kan tenkes å bidra, og formelt sett er jo alle siktet. Men hvilken status den enkelte har, om de er vitner eller mistenkte, vil jeg ikke kommentere. Nå i oppstarten av den tekniske og taktiske etterforskningen er det mange baller i luften samtidig, og status til innbrakte kan endre seg hele tiden. Et vitne kan jo teoretisk snakke seg inn i noe som gjør at det er grunn til å mistenke ham, sa Krogvold tirsdag morgen.

En beboer i huset i Nattlandsveien sier til bt.no at han våknet av bråk i dag morges.

— Gjennom persiennene i vinduet mitt så jeg en uniformert politimann gå forbi. Jeg reflekterte ikke noe særlig over det, fordi det ofte er mye bråk om morgenen med folk som drar tidlig på jobb.

Ifølge beboeren er det 7-8 leiligheter i den delen av bygget der politiet gikk inn.

Skal avhøre siktede

Politiet opplyser at det gjenstår betydelig taktisk og teknisk etterforskning. De understreker at det derfor er for tidlig å trekke noen slutninger med hensyn til hva som kan ha vært motivet.

— Det er altfor tidlig å prøve å trekke noen slutninger rundt det. Nå prøver vi å få et detaljert avhør av den antatte gjerningsmannen. Mer og mindre hele volds- og sedelighetsavsnittet jobber med denne saken nå, sier politiinspektør Krogvold.

28-åringen som døde, løp selv fra det angivelige åstedet i Nattlandsveien mot sykehuset. Mannen skal ha hoppet gjennom et vindu da han stakk fra gjerningspersonene.

Kriminalteknikere rykket tirsdag morgen ut til Nattlandsveien. Senere på morgenen ble det altså bekreftet at mannen var død.

IMG_6263.jpg
LEIF GULLSTEIN