En 26 år gammel mann fra Hordaland døde trolig momentant i en bussulykke utenfor kjøpesenteret Xhibition i Bergen sentrum i natt.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 02.39.

— Vi var raskt på stedet, og helsepersonell kom minuttet etter. De konstaterte at mannen dessverre var død, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt.

- Stor tragedie

Bussen er en såkalt partybuss, en blå buss som leies ut til arrangementer og privatpersoner. Bussen hører til på Sotra. Klubben som står bak festbussen har det tungt i dag.

— Vi tenker på de pårørende. Når en 26-åring dør er det en ufattelig tragedie, sier Robert K. Sæle i Klubb Festtrafikk.

Siden midten av 90-tallet har de hatt klubben som står bak festbussen.

— Det viktigste for oss nå er å ta vare på han som kjørte. Det er en enorm belastning for ham. Han er i forferdelig vanskelig situasjon, sier Sæle, som foreløpig ikke har snakket med sjåføren.

Klubben har tidligere aldri vært involvert i en ulykke.

45 i bussen

- Er det ekstra krevende å kjøre en stor buss midt i byen på denne tiden?

— Det er ikke mer krevende for oss enn andre bussjåfører å kjøre i byen. Men sjåførene våre har førerkort for buss og vet om dette ansvaret, sier Sæle.

I ettermiddag var han ved Sentrum politistasjon, hvor politiet avhørte et vitne som satt på i bussen.

— Etterpå skal vi hjem til sjåføren for å snakke med ham. Han skal vite at han er i trygge hender, sier Sæle.

Politiet etterlyser

Det var 45 personer i bussen som kom kjørende fra Torget og svinget inn i Olav Kyrres gate ved Xhibition for å kjøre vestover.De første som kom til stedet og politiet forsøkte gjenopplivning, men mannen ble etter kort tid erklært død.

Politiet presiserer søndag formiddag at det er uklart om mannen har løpt etter eller hang fast i en av dørene på bussen.

De ønsker kontakt med en mann og dame som gikk om bord i festbussen i lyskrysset ved Galleriet og Småstrandgaten. De skal kun ha sittet på noen meter før de gikk av bussen igjen.

— Dette var like før bussen svingte inn i Olav Kyrresgate, der ulykken skjedde. Trolig hadde de gått på feil buss. Vi har ikke opplysninger om at de kjente den omkomne, men vi tror de kan være viktige vitner, sier jourhavende jurist Eli Valheim i Hordaland politidistrikt.

Ved 15-tiden hadde politiet fortsatt ikke fått tak i de to vitnene de etterlyste.

— Vi er også interessert i å komme i kontakt med andre som har vært i Olav Kyrres gate, som kan har sett noe og ikke har snakket med politiet ennå, sier Valheim.

Stoppet i Gravdal

Politiet avhører i dag flere av de som var om bord på bussen.

— Jeg kan ikke gå med hva de har forklart. Det er flere som var i bussen som skal avhøres, sier Valheim.

Sjåføren av bussen, også en mann i tyveårene, fikk ikke med seg hva som skjedde og kjørte videre.

— Vi hadde flere patruljer ute, og fikk stanset bussen i Gravdal. Det er ikke mistanke om promille, men førerkortet ble midlertidig beslaglagt. Føreren samtykket i det, sier Myrtvedt.

Politiet har sikret seg bussen og krimteknikere skal gå over bussen for å sikre seg spor som kan fortelle dem mer om hendelsesforløpet.

Pårørende varslet

De pårørende til den omkomne mannen er varslet. Poliitiet er inntil videre tilbakeholden med å gå ut med detaljer.

— Det er mange vitner som skal avhøres, 45 bare i bussen. Dessuten var det noen i området som observerte ulykken, blant annet en bil som kom like bak. Å snakke med alle disse vil nødvendigvis ta noe tid, og detaljene går vi ikke ut med før vi har et helhetsbilde, sier operasjonslederen.

UTRYKNING: En BT-leser tok dette bildet av ulykkesstedet like etter hendelsen.
Tor Andreas Lothe
IMG_5839.JPG
MAGNE GAASEMYR