TOR LEIF PEDERSEN

Aller flest hjorter vil falle for jegerkuler i Kvinnherad. Sunnhordlandskommunen troner på toppen av fellingsstatistikken for hjortejakten. I fjor ble det felt 815 hjort i denne kommunen. Nest beste kommune var Flora med 629 og Hitra med 606 felte hjort.

Disse tallene fra Statistisk sentralbyrås statistikk for hjortejakten i fjor, vil høyst sannsynlig bli høyere når årets kvinnelige og mannlige hjortejegere har gjort sitt i skogsliene. Tallene viser at flest hjort ble felt i Sogn og Fjordane. 8600 hjort havnet i fryseboksene i dette fylket. I Møre og Romsdal ble det felt 7000 dyr og i Hordaland 5000. I hele landet var det 28.800 jegere på hjortejakt. De felte i alt 25.200 hjorter.

Byfolk får muligheter

De aller fleste hjortejegerne kommer fra landkommunene, men stadig flere byjegere etterspør tilbud om hjortejakt. Økende etterspørsel etter tilrettelagt opplegg for jakt sammen med økt betalingsvillighet blant jegere, gjør at mange grunneiere ser en mulighet for økt omsetning. Etter hvert har derfor grunneierne begynt å legge til rette for at byfolk får kjøpe fellingstillatelse og tilleggstjenester som husrom, matservering, transport av kjøtt, lokalkjent guider etc.

Alle som skal jakte hjort, elg og rådyr plikter å ha inngått avtale om å tilkalle en ettersøkshund i tilfelle skadeskyting under jakten. Et stort antall ettersøksekvipasjer er utdannet i Norge for å kunne bistå jegere som har vært så uheldig å skadeskyte dyr.

HJORTEJEGER: Olav Børsheim på hjortejakt i Bontveitdalen. <br/>Arkivfoto: TOR HØVIK