— Onsdag klokken 12 var antallet mottatte forhåndsstemmer i Bergen 25.263, forteller Elin Solberg, leder for valgadministrasjonen i Bergen kommune.

I tillegg hadde forhåndsstemmelokalene mottatt 2290 stemmer som er sendt til andre kommuner.

Ved forrige kommunevalg var det drøye 190.000 stemmeberettigede i Bergen. Det betyr at rundt hver åttende mulige velger allerede har avgitt stemme. Og tilstrømmingen er vanligvis sterkt økende de siste to dagene.

— Hittil har vi hatt rundt 2000 velgere innom hver dag, men det pleier å øke på de siste dagene før vi stenger, sier Solberg.

Ny rekord

Dermed blir det etter alle solemerker ny rekord for forhåndstemming i Bergen. I 2007 var det drøye 30.000 som forhåndsstemte.

— I begynnelsen lå vi langt over tallene fra tidligere år, men etter hvert har det jevnet seg mer ut. Likevel er det liten tvil om at vi setter ny rekord, sier hun.

Nytt av året var at forhåndsstemmingen startet allerede 1. juli. Men det var kun et fåtall bergensene som stemte den første måneden.

— Vi hadde flere som gjorde det i 2009, men det skyldtes den gang at det var noen marinebåter fra Haakonsvern som skulle i utenlandsoppdrag. Så det er litt tilfeldig, sier Solberg.

Fredag er siste dag for forhåndsstemming over hele Norge. De siste stemmelokalene stenger klokken 20.

— Bergen Rådhus og Lagunen er de siste som stenger, ellers følger stemmelokalene de normale åpningstidene der de er, sier Solberg.

Slik stemmer du mandag

På selve valgdagen, mandag, er lokalene åpne fra klokken 09 om morgenen til klokken 21 om kvelden. Solberg lover at så lenge man kommer seg til lokalet før klokken 21, får man stemme.

— Alle som står i kø klokken 21, får avlegge stemme. Vi har vakter ute som passer på det. Men vanligvis er det små problemer med køer i Bergen, selv om vi har enkelte valglokaler som er i minste laget, sier hun.

Hvis man vil unngå køer, er det lurt å stemme på formiddagen.

— Spesielt etter arbeidstid hoper det seg ofte opp med velgere, og det kan bli en del køer da. Så kommer de i puljer utover kvelden. Noen etter å ha spist middag, og noen like før stengetid, forteller Solberg.

Hun minner på at det er gjort enkelte endringer av valglokaler i forhold til tidligere:

Skjold skole er flyttet til Apeltun på grunn av bybaneutbygging.

Gimle og Hunstad er slått sammen til en ny valgkrets i Haukelandshallen

Nattland skole flyttet til nye Sædalen skole.

— Og så må alle huske å ta med gyldig legitimasjon med bilde. Hvis man står i manntallet, kan man stemme i hvilket som helst valglokale innen kommunen, og også uten valgkort. Men har de ikke med gyldig legitimasjon, får de ikke lov, avslutter valggeneralen.