Det var onsdag i forrige uke at bergenspolitiet hadde en aksjon rettet mot nord-afrikanere.

— 24 menn ble pågrepet i en utvidet territoriekontroll, sier politiadvokat Arne Fjellstad ved utlendingsavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Flere av de 24 har tidligere søkt om asyl i Norge og fått avslag på opphold. De skulle ha forlatt landet, men er likevel blitt værende inntil de ble tatt før helgen. Kun to av de 24 hadde lovlig opphold i Norge.

- Spisset aksjon

Fjellstad betegner aksjonen som vellykket og forteller at den var rettet mot flere adresser i Bergen. Det var ikke tilfeldig at politiet aksjonerte mot de ulike stedene.

Ifølge Fjellstad baserte de seg på etterretningsinformasjon før de slo til mot boligene. Noen personer ble også kontrollert på offentlig sted.

— Vi spisset aksjonen inn mot nord-afrikanere og hadde bistand fra Politiets Utlendingsenhet i Oslo. De er eksperter på dette feltet og var nyttig å ha med, sier Fjellstad.

Skulle hente klær, fant hasj

Seks av de som ble pågrepet er allerede uttransportert. En av mennene ble dømt fredag til 60 dager fengsel for å ha returnert til Norge etter å ha vært utvist tidligere. Han skal returneres til Italia når dom er sonet.

Fredag dro en politipatrulje til et hus i Gravdalsveien på Laksevåg. De skulle hente bagasje til en person som skulle uttransporteres. Da politiet kom til huset, kom de over tre personer i en leilighet. Der fant de også en bag som inneholdt over to kilo hasj.

— De tre ble pågrepet og narkotikaen beslaglagt, sier Fjellstad.

To andre ble også tatt på samme adresse.

To ble løslatt

De to som hadde lovlig opphold i Norge ble kontrollert opp mot menneskehandel, men løslatt, opplyser Fjellstad.

Han forteller videre at to sa at de er mindreårige. Den ene ble tatt i et hus i Gravdal, der hasjbeslaget ble gjort.

— Han ble løslatt og overført barnevernsvakten fredag. Søndag pågrep vi ham igjen, i sentrum, og også da med narkotika. Det er vel ingen tvil om at flere av de unge uten opphold er med på narkotikasalg, sier Fjellstad.

- Mange triste skjebner

— Har de pågrepne noen fellestrekk?

— Vi kommer over mange triste skjebner. Noen bor på gaten, i tomme hus eller hos kjente. De er på flukt fra fattigdom og forsøker å skaffe seg en bedre fremtid. Flere av dem er involvert i kriminalitet, og vi mener arbeidet vårt er kriminalitetsforebyggende.

- Hvor mange deltok i aksjonen fra politiets side?

— Det ønsker jeg ikke å opplyse.

- Hvor mange ble kontrollert?

— Det tallet har jeg ikke.