• Jeg ble sjokkert, lei meg og sint da jeg fikk høre at det var ham, sier en venn av 23-åringen som ble pågrepet for drapet i Ålesund.

De to ble venner gjennom et jobbsøkerkurs i Ålesund i vår. Fra april til august møttes de jevnlig, og ble raskt venner som av og til traff hverandre på fritiden.

— Alt virket normalt

— Han var en veldig hyggelig fyr. Jeg opplevde ham som positiv, veldig glad og som en humørspreder. Han var ikke sint i det hele tatt. Alt virket helt normalt. Det gikk ikke an å se på gutten at han hadde problemer, forteller ålesundsmannen i 20-årene.

Ringte dagen før pågripelsen

Den pågrepne 23-åringen møtte jevnlig opp på kurset, helt frem til starten av august. Han dukket ikke opp til de siste tre ukene av kurset.

— Jeg spurte hvorfor, og fikk til svar at han ikke hadde tid. Etter det hadde jeg ingen kontakt med ham, før han plutselig ringte meg på tirsdag, dagen før han ble pågrepet. Han var helt rolig og normal, og lurte på om vi skulle finne på noe kommende lørdag. Da ante jeg ikke at det var han som sto bak drapet, sier vennen.

«Likte» status om hendelsen

Den pågrepne mannen har også klikket «liker» på en statusoppdatering vennen har skrevet på Facebook om drapet på Aksla tirsdag denne uken. Sammen med bilder av tente lys og roser i nærheten av funnstedet, skriver han «Tok me en aleinetur på aksla i mørket. D e herlig å se at så mange bryr se. Stolt av alle ålesundera som stille opp»

— Det er veldig spesielt. Når man liker en slik statusoppdatering, så tenker jo man ikke at det kan være gjerningspersonen. At han tør å like noe slikt, er veldig skuffende, sier vennen.

- Rotet seg bort i narko

Ifølge vennen i 20-årene flyttet den pågrepne mannen til et boligområde nedenfor Akslafjellet.

— Jeg var ofte der og hentet ham om morgenen før vi dro på jobbsøkerkurset. Jeg har også vært på besøk hjemme hos ham der, forteller vennen.

En dag han spilte volleyball med den pågrepne 23-åringen, tok en felles venn av dem ham til sides for å si noe om 23-åringen.

— Jeg ble fortalt at han hadde rotet seg bort i narkotika, og at vi burde kutte kontakten med ham. Han hadde havnet i et miljø som vi ikke burde involvere oss i, forteller han.

Ifølge vennen fortalte 23-åringen at han drev med basehopping i Romsdalen.

- Var en grei kar

En mann i Åndalsnes, som ble kjent med den drapssiktede tidlig i tenårene, sier dette om drapssaken:

— Det er ganske sykt, hele greia. Han var en grei kar, slik jeg kjente ham. Jeg hadde aldri trodd han kunne gjøre noe sånn, sier ungdomskameraten, som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

De to er jevnaldrende og ble kjent gjennom felles venner. Han kjenner ikke til den drapssiktedes foreldre, men har oppfattet at 23-åringen oppholdt seg mye hos besteforeldrene.

— Han var en grei kar, slik jeg kjente ham. Jeg hadde aldri trodd han kunne gjøre noe sånn, sier ungdomskameraten. Han ønsker ikke navnet sitt på trykk.

Møtte ham dagen etter drapet

Søndag, altså dagen etter at Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept på Aksla i Ålesund, traff han den drapssiktede 23-åringen i Åndalsnes sentrum. 23-åringen skal da ha kommet kjørende i en bil sammen med en annen kamerat.

— Jeg også hadde bil. Vi stoppet, sveivet ned vinduet og pratet om helt vanlige ting. Han virket helt normal, som han brukte å være.

- Snakket dere om drapssaken?

— Ja, han var veldig interessert i den, det merket jeg. Han spurte hele tiden om jeg hadde hørt noe nytt. Jeg spurte til slutt om han kjente henne, det svarte han benektende på, forteller han.

Ungdomskameraten sier han har hatt lite kontakt med 23-åringen siste året, men at de har møttes av og til.

- En som slåss mye

I Ålesund skal 23-åringen være kjent blant mange som en uromaker, en som «slåss mye på byen og sånn».

23-åringen skal like boksing og kampsport, noe som også fremgår av TV- og spill-preferanser på Facebook-profilen hans. For en tid tilbake skal han ha snakket om å melde seg inn i en klubb for å dyrke interessen sin, men klubber i Ålesund benekter å ha hatt ham på trening eller kjenne til ham.

— Det er mange wannabe-folk. Han her var nok en av dem. Det er forskjell på om man liker å se kampsport på TV og om man klarer å henge med på en slik trening, sier en med god kjennskap til kampsportmiljøet i Ålesund.

En annen forteller at det finnes et uorganisert boksemiljø i Ålesund, og at 23-åringen vanket med personer i dette miljøet. Denne «undergrunnsklubben» skal ha rigget seg til med boksering og sekker i en fiskebu i Ålesund.