Fremskrittpartiet og Helge Andre Njåstad gjorde et brakvalg i går med en fremgang på hele 19,6 prosentpoeng fra kommunevalget for fire år siden. Frp fikk 33,2 prosent av stemmene.

I dag ble Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti enige om et valgteknisk samarbeid som sikrer Njåstad og Frp ordførerstolen i perioden frem til 2007.

— Jeg har ikke fått summet meg ennå, men vi er selvsagt veldig fornøyd med valgresultatet, sier den ferske ordføreren til bt.no.

— Det er overraskende at vi ble det største partiet, men ikke at vi skulle gjøre det så bra. Det er en skikkelig tillitserklæring fra austevollingene.

Suksessen forklarer han med en meget god og aktiv valgkamp. Nå starter arbeidet med å gjøre Austevoll til en «JA-kommune», forklarer den unge ordføreren.

— Først og fremst skal vi snakke mer positivt. Få slutt på syting og satse på positivitet. Det er ausevollingene kjent for. Vi er driftige folk og det skal gjenspeiles de neste fire årene også i politikken.

Han lover ingen revolusjon i kommunen, men tror at innbyggerne vil merke at det er nye koster i sjefsstolen.

— Vi skal få Austevolls-broen på plass, få Idrettshall, fiskeri- og havbruksskolen. Vi skal få fart på alle disse prosjektene. Vi skal bli en «JA-kommune» i utbyggingssaker, lover Njåstad.

Før valget hadde Fremskrittspartiet kun en eneste ordfører i Norge. Den erfaringen Terje Søviknes har høstet i Os, vil Austevolls nye ordfører dra veksler på.

— Ja, det er naturlig å rådføre seg med Terje. Vi har god kontakt og snakker sammen på telefonen nesten daglig.

Braksuksessen i valget til tross. Det ble ikke mye tid til feiring for Helge Andre Njåstad. Han dro rett hjem for å regne på styrkeforholdet i formannskapet.

— Det ser ut til at du regnet riktig.

— ja, matematikken ser ut til å stemme den, ler Njåstad.

Avtalen gir Senterpartiet varaordføreren (Edvard Johannes Stangeland). Den sittende ordføreren fra KrF, Olav P. Årland, blir leder for planutvalget, skriver lokalavisen Marsteinen.

ORDFØRERKOLLEGER: Helge Andre Njåstad (t.v.) ser det som naturlig å dra veksler på Terje Søviknes (t.h.)ordførererfaring.
Austevoll Frp