Politiet var på plass under Nygårdsbroen grytidlig i morges for å stoppe sykkelsyndere i høstmørket. Jørgen Blystad Houge hadde blinkende lys på styret. Han slapp unna med tilsnakk denne gangen.

— Det skal være hvitt lys som ikke blinker. Helst med stor lysflate. Blinkende lys gir dessverre bare en falsk trygghetsfølelse, sier politibetjent Oddvar Gandrudbakken ved trafikkseksjonen.

Kamikazesyklister

Boten for å sykle uten lykt er på 900 kroner. Lisbeth Schellhorn (25) var en av dem som kom syklende uten lykt på den travle sykkelruten i morges.

— Det er ikke så veldig gøy med bot, men det er viktig at politiet har slike kontroller. Det kan fort skje en ulykke, sier hun til bt.no.

Seksjonsleder Jan Gunnar Bøe vedtrafikkseksjonen ved Sentrum politistasjon håper å få bukt med slurvete syklister med hyppige kontroller.

— Vi kaller dem kamikaze-syklister. Folk som sykler uten lykter og reflekser gjør det med livet som innsats. De forsvinner helt i mørket. Vi har fått flere henvendelser fra rasende bilister som ikke ser syklistene. De har holdt på å kjøre på dem.

Ikke påbudt med hjelm I dag ble rundt 190 syklister kontrollert. Åtte av disse kjørte uten lys og fikk 900 kroner hver i bot. Tirsdag morgen hadde politiet også kontroll under Nygårdsbroen. Da var det 17 stykker som fikk bot.

— De fleste synes det er voldsomt. Men folk reagerer forskjellig. Det koster ikke mye mer enn en 50-lapp å kjøpe en ny lykt som kan knipses på sykkelen. Dette handler først og fremst om egen sikkerhet. Vi prøver å hjelpe folk til å forstå hvor viktig det er, sier Bøe.

Ifølge Bøe er det stor underrapportering av sykkelulykker. Av alvorlige sykkelulykker med personskade i sentrum, var det 20 tilfeller i 2004. Så langt i år har det vært 17. Ulykkene skjer først og fremst på høsten når det er mørkt, opplyser han.

— Men det er ikke påbudt med hjelm. Det er dessverre frivillig.

Bedring i lysbruk

Bøe forteller at det har vært en merkbar bedring i syklistenes lysbruk bare siden i fjor.

— I fjor var det langt over femti prosent som ikke hadde lykter. Dette er blitt mye bedre allerede i år, takket være kontroller. Det er virkelig gledelig at det er flere som har forstått viktigheten av å bruke lykt, sier han og roser syklistene som har tatt politiets advarsler på alvor.

ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG