HEGE HAMMERSLAND

— Salget har økt år for år. Men det er nesten som om folk ber om unnskyldning for at de kjøper kunstig, sier Ingrid Valvik, erfaren plasttreselger på Plantasjen.

Juletreet er en tradisjon du ikke skal tukle for mye med. Det vet også byens luksustreselger, Svend Wikne, fra Det grønne miljø. Han har opplevd mang en familiekonflikt i butikken når det nærmer seg jul.

— Ofte vil den ene ha kunstig tre mens den andre ikke vil. De kommer gjerne tilbake flere år før de bestemmer seg, og da angrer de som oftest på at de ikke kjøpte kunstig det første året, sukker han.

Glorete julehygge

Mens juleplast tradisjonelt har vært forbeholdt postordrejunkier og late juleforberedere, har kunstige juletrær blitt mer akseptert de siste årene. Da Bergens Tidende la ut på førjulsjakt i byens juletrebutikker, fant vi alt fra 99 kroners glorete julehygge til luksusvarianter til 4500 kroner. De siste vil garantert lure gjestene dine i julekveldsmørket - med mindre de har en velutviklet nese for granbarlukt.

Tettheten på grenene, kvaliteten på materialet og omhuen som er lagt i fargespillet, er avgjørende for prisen. Dyrere betyr som oftest mer naturtro. Men lukten av gran kan du fremdeles ikke kjøpe.

— Neeeei. Jeg kunne aldri tenke meg et sånt kunstig juletre. Selv om det ser helt vanlig ut, sier syv år gamle Frode Andreas Steinsland og tar forsiktig på plastnålene. Han er på julehandel på Bergen Storsenter sammen med familien og forteller ivrig om den årlige juletrehogsten i bestefar sin skog i Modalen. Tre minutter til skogen, bål og pølse og hele familien på juletrehogst kan aldri erstattes av 120 cm plastlykke.

— Men det drysser jo ikke, legger han praktisk til.

Latskap og tette neser

Gamle mennesker som ikke klarer å ta på juletrefoten, tette allergikerneser, små leiligheter, granbarnåler i teppet helt til april og dumpingproblematikken i januar er noen av grunnene til at folk velger grønn plast. Dessuten kan du tenne levende lys i treet uten å risikere at du må cashe inn hele innboforsikringen din. De fleste trærne er nemlig brannhemmet og gir bare fra seg os hvis flammen kommer for nær. En tørr gran med sølvglitter og norske flagg derimot...

— Jeg har testet det selv og det stemmer, sier Svend Wikne.

Uansett grunn bør du være tidlig ute for å sikre deg julens plasteventyr. I fjor var Wikne utsolgt allerede før desember, men har i år sikret seg drøye femti i klassen luksus for å tilfredsstille etterspørselen. På Plantasjen solgte de drøye tre hundre trær i fjor, men forventer at enda flere dropper juletrehogsten i år. Clas Ohlson så bunnen på juletrekassen en uke før den store kvelden.

På Hjem Kjære Hjem, som for øvrig står bak byens beste plastgran i midtgangen på Galleriet, er de kunstige juletrærne allerede utsolgt for i år. Men innehaver Jannicke Remme kan avsløre at butikken har en tradisjon for å selge utstillingstrærne sine når det nærmer seg jul.

— Vi leverer gjerne med pynt, sier hun og gjør juleforberedelsene enda lettere for deg.

ALDRI I LIVET: - Neeei. Jeg kunne aldri tenke meg et sånt kunstig juletre. Men det drysser jo ikke, sier Frode Andreas Steinsland (7 år) fornuftig.