Det var Niklas Robert Carlsson (22) som omkom i utforkjøringen på E16 nær Vinje i 22-tiden tirsdag kveld. Det opplyser politiet på Voss torsdag formiddag. 22-åringen var svensk statsborger, og de pårørende er varslet.

Politiet og Statens vegvesen er i gang med etterforskningen av ulykken.

— Ulykkesgruppen til Statens vegvesen skal gjøre flere undersøkelser av kjøretøyet. Ferdsskriveren vil også bli undersøkt, sier politiførstebetjent Jostein Skeie på Voss.

- Verste stedet i distriktet

Svingen på E16 der ulykken skjedde i 22-tiden tirsdag kveld, er særdeles ulykkesbelastet. De siste årene har fire vogntog havnet i elven nedenfor den smale veien. Alle ulykkene har skjedd om vinteren:

  • 2003: Sjåføren ble reddet etter å ha sittet en halvtime på taket av vogntoget mens det lå i flomelven etter utfokjøringen.
  • 2005: Førerhuset ble fullstendig knust i utforkjøringen. Sjåføren klarte ved egen hjelp å ta seg frem til nærmeste hus.
  • 2012: Lastebilsjåfør alvorlig skadd da et møtende vogntog ikke klarte svingen og frontkolliderte med lastebilen.
  • 2013: Svensk vogntogsjåfør i 20-årene omkom i utforkjøring.

— Dette er det mest ulykkesbelastede punktet i heledistriktet. Vi har mange ulykker langs stamveien E16, men da mer spredt, her erde konsentrert til ett punkt. Vi er enige iat det bør gjøres noe med veien her, sier Ivar Hellene, lensmann på Voss.

Skal legge helt ny vei

Kjell Kvåle i styrings- og strategistaben til Statensvegvesen sier at de har hatt planer om å utbedre veien i snart ti år. I stedet for densmale og dårlige veien mellom og Voss og Oppheim er det planlagt en helt ny trasé.

— Veien vil få høyere standard, med midtrekkverk fra Vosstil Vinje og en veibredde på 12,5 meter, sier Kvåle.

Men det står på penger. Nå håper Kvåle at regjeringen bevilger midler til E16 på NasjonalTransportplan (NTP), som blir lagt frem om en ukes tid.

— NTP vil gi svar på om vi får startet før eller etter 2018.Vi manglerfortsatt 1200 millioner, sier Kvåle.

Krever handling

Torgils Rogne i Norges Lastebileierforbind er kraftig provosert over at regjeringen ikke har utbedret veien, trass i flere dramatiske utforkjøringer.

— Det må være noe feil med veiens utforming akkurat på dette stedet, mener Rogne, som kjenner ulykkesstedet ved Kvednagjelet svært godt etter 27 år som yrkessjåfør.

Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap) er enig i at hans egen regjering har forsømt strekningen.

— Jeg forstår veldig godt at sjåførene er bekymret. Denne delen av E16 er svært krevende og farlig. Det som monner på østsiden av Voss sentrum, er helt ny vei helt til Oppheim, sa han til BT i går.

ULYKKESPUNKT: De siste årene har fire vogntog havnet i elven nedenfor broen. Tirsdag kveld omkom en svensk vogntogsjåfør.
ARNSTEIN KARLSEN