Klokken 01.05 fikk politiet meldingen fra en person som satt på bussen som kjørte forbi kirkegården på Løvstakk-siden.

— Vi rykket ut til stedet. Patruljen meldte tilbake om at dette ikke så bra ut, forteller Erik Gjesdal, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

VELTET: 21 gravstøtter er veltet på kirkegården på Solheim. Politiet fikk melding om dette natt til lørdag.
MARIT HOLM

— Veldig leit

Gravplassjef Inghild Hareide Hansen i Akasia, som er en del av Bergen kirkelige fellesråd, er nylig informert om herværket på Solheim kirkegård.

— Vi har fra tid til annen noe hærverk på gravplassene, og det er selvfølgelig veldig leit når det skjer. Anleggene er viktige for publikum og hver en grav er en plass for å minnes, sier hun.

- Så hærverket fredag

BT meldte først at hærverket på kirkegården skal ha skjedd natt til lørdag. En leser forteller at han så de veltede gravsteinene da han kjørte forbi gravplassen fredag morgen.

— Det var ganske mange gravsteiner som lå veltet. Jeg skulle sende en e-post til eier av gravplassen da jeg kom på jobb den morgenen, men jeg glemte det, forteller han.

Skal kontakte eierne

Akasia, som har ansvaret for gravplassene i Bergen, sendte lørdag formiddag ut sine folk for å dokumentere hva som har skjedd på gravplassen.

— Vi vil ta kontakt med dem som eier gravminnene. En gravminne er en privat eiendom, og som hovedregel er det eier som har ansvar for å rydde opp etter hærverk. Vi vil imidlertid se hva vi kan gjøre for å få brakt gravplassen til verdighet igjen så raskt som mulig, sier Hansen.

Har du tips? Send bilder til 2211!

Ifølge operasjonsleder Gjesdal har ikke politiet noen mistenkte i saken.

— Vi er svært interessert i å høre fra publikum som kan ha sett noe, sier operasjonslederen.

Bergen kommune er varslet.

Skjedd flere ganger

Gravplassjefen forteller at det ikke er første gang at gravminner er veltet på Solheim kirkegård.

— Det har skjedd noen ganger tidligere. Det er mange som går igjennom denne gravplassen.

Hun tror det kan bli vanskelig å finne ut hvem som står bak hærverket.

— Vi har ikke funnet gjerningsmenn på slike saker tidligere. Ofte er det vanskelig å finne ut hvem som står bak fordi herværket ikke blir oppdaget med en gang, sier Hansen.