Vi snakker om en forskjell på det våteste og tørreste stedet i Norge i fjor som tilsvarer to fyrstikkesker på høykant, mot et to etasjers hus.

Bare i januar måned i fjor regnet det over tre ganger så mye i Gulen, som det gjorde for hele året i Saltdal.

Årsstatistikken BT har fått fra Storm viser også formidable forskjeller i nedbøren bare på Vestlandet.

I Lærdal regnet det 64,8 centimeter i fjor, noe som er 32 prosent over normalen. Likevel regnet det over seks ganger mer ute i Gulen i samme fylket.

Det virkelige nedbørsbeltet ligger noen mil øst for Bergen, der skyene fra vest møter fjellene. Derfor er det målestasjoner som Takle like vest for Brekke, Modalen og Kvamskogen, som kjemper om de virkelige nedbørsrekordene i Norge. I fjor var Takle våtest i hele landet.

Lærdal naturlig drivhus

Lærdal ligger i motsatt ende av skalaen. Her regner det normalt litt mindre enn en halvmeter (49,1 cm). I fjor var det også Lærdal som hadde de høyeste maksimumstemperaturene på Vestlandet i hele fem av 12 måneder.

— Klimaet i Lærdal er slik at vi kan dyrke nesten hva som helst, sa fruktbonde Ivar Petter Grøtte til BT i august i fjor.

Han og kollegene oppnådde da verdens høyeste priser på sine moreller, fordi ingen andre produsenter i Europa klarer å levere moreller like sent i sesongen.

— Fagfolk og store kunder fra Europa betegner Lærdal som et naturlig drivhus der fjellene tar vare på varmen. Det er passelig med nedbør og sommerdagene er varme og lange. Det gir langsom modning og svært søte bær, kunne Grøtte fortelle BT.

Nesten ikke nedbør i juni

I fjor hadde Lærdal ett lite unntak. I juni måned som var den fineste måneden for resten av Vestlandet, regnet det faktisk mest i Lærdal med 4,7 centimeter. Denne måneden regnet det bare 2,0 centimeter på Takle og fattige 0,7 centimeter på Flesland i Bergen, som var aller tørrest.

For Bergen ble juni også den varmeste måneden, med en middelstemperatur på 16,0 grader, mens tilsvarende temperaturer for juli og august var henholdsvis 15,0 og 14,0 grader. Mai var kald med bare 9,7 grader.

Den høyeste middeltemperatur Bergen har opplevd noen måned var i august 2002, da den var hele 19,5 grader. Den høyeste maksimumstemperaturen opplevde byen i juli 2003 da gradestokken nådde 31,8 grader.

Ekstreme forskjeller

Bergens våteste måned siden målingene startet, hadde byen i september 1975 med 63 centimeter nedbør. Det våteste døgnet ble målt i september 2005 med 15,65 centimeter. På dette døgnet regnet det omtrent like mye som det gjorde hele fjoråret i Saltdal.

I fjor regnet det 3,02 meter i Bergen. Normalen er 2,25 meter. På Kvamskogen, bergenserens viktigste rekreasjonsområde, regner det normalt 3,15 meter. I fjor regnet det enda mer.

For Norge som helhet var 2007 det tiende varmeste som er registrert siden år 1900. Middeltemperaturen for fastlandet lå 1,2 grader over normalen. Dette er på nivå med årene 2004 og 2005, men 0,5 grader kaldere enn 2006, som var rekordvarmt. For landet som helhet falt det også 20 prosent mer nedbør enn normalt.

VERDENS BESTE: I Lærdal kan de dyrke verdens søteste og best betalte moreller på grunn av klimaet, hevder fruktbonde Ivar Petter Grøtte. På slutten av sesongen i slutten av august og begynnelsen av september er morellene fra Lærdal alene på det europeiske markedet. Nå jobber de med å strekke sesongen enda lenger. ARKIVFOTO: KNUT STRAND
Bergens Tidende