— Jeg kan bekrefte at vi er utsatt for et omfattende hærverk. 21 busser er ramponert. Av den grunn har vi hatt kjempeproblemer med avviklingen av busstrafikken i morges, sier regionsleder Bjørn Tore Sætervik i HSD til bt.no. - Det er en voldsom jobb å få omdirigert rutenettet og bytte busser og sjåfører, i tillegg har vi lånt en buss fra avdelingen på Askøy. Nå jobber vi intenst med å få avviklet rutene i ettermiddag uten store forsinkelser, forteller Sætervik.

Han opplyser videre at vandalene har tømt pulverapparater i minst seks av bussene. Slik skadeverk er spesielt alvorlig, fordi det er svært arbeidskrevende å bli kvitt pulveret.

Informasjonsdirektør Arild Sondre Sekse er svært skuffet over hærverket.

— Det er forferdelig leit at folk ikke har bedre ting å ta seg til enn å ødelegge for medmennesker. Mange fikk problemer med å komme seg på jobb i morges, sier Sekse.

Skader for flere hundre tusen

— Det er helt meningsløst herværk. Vi er sjokkert over at noen kan gjøre dette, sier Sætervik.

Både internsamband og billeteringsutsyr er stjålet eller ødelagt i flere av bussene.

— Det er store materielle skader som fort kan komme opp i flere hundre tusen kroner. I tillegg blir 21 busser satt ut av funksjon. De har for eksempel tatt flere billettmaskiner. En slik maskin koster rundt 30.000 kroner, og har ikke noen verdi for privatpersoner - kun for busselskap, sier Sætervik.

Nøkler på avveie

Det tredje dag på rad at det har vært herværk på bussene som står parkert på HSD-anlegget på Sotra. Hengelåser på bussdørene stopper ikke vandalene.

— Det er ikke første gang. Tidligere har vi funnet store kampesteiner inne i bussene som er blitt hevet inn gjennom vinduene. De kommer seg inn i bussene selv om de er låst med hengelåser. I tillegg har de stjålet nøkler til bussene, forteller Sætervik oppgitt.

Nå vurderer HSD å utvide videoovervåkningen på parkeringsplassen og få vaktselskap til å patruljere oftere. Ifølge Sætervik skal det være observert to unge gutter i «slyngelalderen» på bussanlegget.

— Tidligere har det vært gutter i alderen 16-18 år som har gjort herværk. Vi vet ikke hvem som har vært her i natt, men politiet skal ha gode spor, sier Sætervik.

Ifølge Bjørn Tore Sætervik var det kun en bussrute fra 06.00 Ekren til Ulveset klokken 06.00 i morges som ble kansellert.

— Vi håper ettermiddagstrafikken skal gå uten store forsinkelser, sier han.

Politibetjent Geir Stien ved Fjell og Sund lensmannskontor sa til bt.no ved 08.30-tiden at de ennå ikke hadde vært på stedet, og derfor ikke hadde full oversikt over situasjonen.

<b>PULVER:</b> Vandalene har tømt brannslukningsapparatene utover flere av bussene.
GIDSKE STARK
<b>VANDALISERT:</b> Flere billettmaskiner er enten ødelagt eller stjålet.
GIDSKE STARK
<b>FORTVILER: </b>Regiondirektør Bjørn Tore Sætervik i HSD med et av pulverapparatene vandalene brukte i forbindelse med hærverket.
ANE BØRHAUG