Det er ikke bare perfekte værforhold for snøskred akkurat nå, flere områder kan bli rammet av sørpeskred utover våren. Enorme snømengder og en kald forvinter får skylden.

Flere steder i Hordaland har det aldri før snødd så mye i januar. Seks rekorder har falt ved målestasjonene til Meteorologisk institutt.

Onsdag gikk det flere små snø— og steinskred over fylkesveier Gulen og Hardanger.

Kald forvinter og mye snø

Det er når ulike værfenomener slår til samtidig, at skredfaren blir stor.

— Det er det vi har sett den siste tiden. Mye nedbør, vindtransportert snø og temperaturstigning, sier skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt, Kjetil Brattlien.

Når temperaturen stiger, svekkes bindingen i snølagene og skredfaren øker.

— Det som kjennetegner et skredår med uvanlig mange ras, er ofte en kald forvinter og deretter mye nedbør. Det oppstår farlige lag i snøen som vi opplever nå, sier Brattlien.

- Fungerer som en svamp

Når våren kommer, er ikke skredfaren over. Da kan vi oppleve såkalte sørpeskred. Brattlien sier det er for tidlig å si om vi risikerer uvanlig mange sørpeskred etter påske, men forholdene ligger til rette med enorme snømengder i fjellet.

— Vi har en lagdeling i snøen nå som kan gi sørpeskred utover våren.

— Hvordan oppstår sørpeskred?

— Det underste snølaget fungerer som en svamp og trekker til seg vann og materiale fra bakken. Går skredet, følger dette med nedover fjellsiden, sier Brattlien.

Redd kameraten din

I Eikedalen i Samnanger ble en skiløper tatt av skred tidligere i januar. Mannen ble reddet ut i live.

Brattlien anbefaler alle å ha med spade, søkestang og skredsøker når de er på tur. Ofte kan kameratredning utgjøre forskjellen på liv og død.

— Klarer man å grave frem den som er tatt av skred innen 15 minutter er sjansene gode for at det går bra. Blir vedkommende liggende lengre enn det, kan det være for sent. Alle bør kunne kameratredning, sier Brattlien.