— Hei, kan jeg spørre deg om..

— Jeg har ikke tid! Båndet vårt har røket. Alt stopper opp!

Jobber hele julen

Det er fredag formiddag på Postens hovedterminal i Bergen og vanskelig å få noen i tale. Titusenvis av pakker og brev er på vei inn i bygningen for sortering og videresending. Transportbåndet har stoppet opp og de fleste har viktigere ting å gjøre enn å snakke med en journalist fra bt.no. De skal nemlig sørge for at vi får posten vår i tide til julaften.

— I dag jobber jeg fra halv seks til halv ti. Jeg skal jobbe i helgen også, sier Andre Bjørklund.

22-åringen er travelt opptatt med å frakte pakker fra containerne og videre inn i sorteringshallen på trucken sin.

— Det blir ganske hektisk nå før jul. Jeg jobber så mye jeg klarer, sier Bjørklund, som ikke skal ha noe særlig til juleferie heller.

— Jeg er her i romjulen, sier han og smiler.

Døgnbemanning

De 350 ansatte ved terminalen jobber 24 timer i døgnet for å få sortert og sendt unna posten. Til og med natt til søndag er det bemanning. For de aller fleste blir det lange dager med mye overtid. Ekstravakter og tilkallingsvikarer jobber også på spreng.

— Vi har hatt 34.000 pakker daglig denne uke. Det er 14.000 mer enn vi har på en normal dag. I går hadde vi også 200.000 julebrev, sier postbetjent Espen Stenberg.

Posten har også leid inn ekstra fly, tog og 350 biler som sørger for å få posten fram. Og stort sett går det bra. Posten kommer fram til jul.

— Etter at vi begynte med denne garantifristen for når man må sende juleposten har folk blitt mye flinkere til å få pakker og brev avgårde. Stort sett så får vi fram det som kommer inn etter fristen også, sier Stenberg.

Knuste rødvinsflasker

I en eske i et hjørne ligger rødvinsmarinerte julepakker i plasposer. Til tross Vinmonopol og gode pakkesker fra Posten er det fremdeles folk som prøver seg på rødvin i polstrede konvolutter. Det er sjeldent en god løsning.

— Flaskene knuser og rødvinen ødelegger pakker og julekort som ligger rundt. Vi polstrer dem med plast og legger ved et beklagelsesbrev. Men jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke kan bruke Vinmonopolet, sier postbetjent britt Elin Førland.

Snirklete håndskrift på konvoluttene byr også på utfordringer. Når maskinene ikke klarer å lese postnummerne scannes brevet inn i datamaskinen og nummeret må legges til for hånd. De kjappeste klarer å skrive inn 2000 postnummer på en time.

— Andelen av brev som maskinen ikke klarer å lese øker dess mer vi nærmer oss jul, sier Førland.

Har du fått unna all juleposten? Post i kommentarfeltet!

SORTERER: Hendene til Stine Endrensen må være lynkjappe før jul. I går kom det inn 200.000 julebrev til Postterminalen i Bergen.
Kristin Jansen
LEKKASJE: Slik går det når man prøver å sende en flaske rødvin i posten.
Kristin Jansen
VETERAN: Arther Brekke har jobbet i Posten i 40 år. Til daglig holder han til i administrasjonen, men før jul trår han til med postsortering.
Kristin Jansen