— Det er uvanlig at en slik sak ender i retten, men eieren mente han hadde tilstrekkelig kontroll på hunden. Han nektet å godta et forenklet forelegg, sier politifullmektig i saken, Katharina Fenc.

Loven er klar på at hunder skal gå i bånd på offentlig sted, men mannen mente det var tilstrekkelig at Dobermanen hadde et såkalt dressurhalsbånd. Dette er et elektronisk halsbånd som er styrt med en fjernkontroll. Eieren kan på den måten gi hunden små elektrosjokk hvis den ikke adlyder.

— Hunden var ikke utagerende på noen måte, men eieren hadde ikke skikkelig bånd med til hunden, og nektet å fjerne den. Han mente han fulgte båndtvangen, med dressurhalsbåndet, sier Fenc.

- For mange bryter loven

Edgar Waag, leder i Norsk kennel Klubb avdeling Hordaland, er ikke imponert over alle sine hundevenner. Han mener mange må skjerpe seg.

— Det er dessverre mange som ikke er flinke til å ha hunden i bånd. Enkelte synes kanskje det er litt tøft å gå med den løs, sier Waag.

Mange hundeeiere lar den firbeinte gå uten bånd med den argumentasjon at det er godt og naturlig for hunder å få løpe litt fritt.

— Hvis du gidder å gå på tur, så får hunden nok mosjon, og venner du den til å gå i bånd, så vet den ikke om noe annet. Mine fire terriere står klar med båndene som henger i gangen når vi skal ut, sier Waag.

Han synes det er viktig å følge båndtvangen på grunn av de tragiske episodene som har vært med hunder.

- Et problem i alle klasser

— Folk skjønner ikke alvoret før det blir en situasjon. Enhver hund har jaktinstinkt i seg, og man kan aldri vite når det setter inn. Noen som løper, eller et barn med en bolle kan være nok, sier hundeelskeren.

Han mener det ikke er noen forskjell på sosiale klasser i forhold til båndtvang.

— Nei, alle typer mennesker bryter dette. I Holmenkollåsen står det gjerne: «Ikke rør meg, jeg vet hvor jeg bor!» på hundenes halsbånd.

Han fremhever de med små hunder som de flinkeste båndbrukerne.

— Det er kanskje fordi små hunder har en tendens til å ville bestemme selv, sier Waag.

Ifølge den nye hundeloven er det heller ikke lov å la hunder stå bundet alene.