Knøttsmå kraftkarer på plastis er klare med køllene. Bak spakene står de levende idrettsutøverne stille og lytter konsentrert til en pussig liten melodi. Plutselig kommer et lite smell, musikken stopper og Realfagbygget eksploderer av aktivitet.

Svarte pucker, enorme i forhold til liksomspillerne på brettet, flyr gjennom rommet etter kraftige sammenstøt. Sekunder senere er en reservepuck fra den klargjorte haugen droppet tilbake på plastisen. Når hver kamp varer i fem minutter, verken mer eller mindre, kan tapt tid fort bli det samme som tapte poeng.

Musikk på — og av

Spredte utrop fra de to lange rekkene med hockeybord signaliserer spesielt gode skåringer. Musikken starter igjen like plutselig som den forsvant, et signal på at den tilmålte kamptiden går mot slutten.

— F...! skriker en kar som ligger under med flere mål, og skrur spillerne sine fremover i enda høyere tempo. Så er melodien borte og den hektiske kampen over. Spillerne tar hverandre i hånden, flytter seg videre til neste bord og motspiller, venter rolig på startmusikken og straks er den besynderlige isdansen i gang på nytt.

Poenggivende Bergensliga

  • Nivået i Bergen er i ferd med å heve seg, sier Arne Holmin. Han er leder for avdelingen for bordhockey i Bergensstudentenes Idrettslag (BSI).

Det var ingen i Bergen som drev med beinhard minihockey på brett, før et studentkollektiv inviterte kompisene sine på vennskapskamper for to år siden. Snart ble kollektivet for lite til alle som ville være med, og nå trener bordhockeyspillerne på Realfagbygget tre ganger i uken. En gang i uken er det liga, der deltakelse kan gi poeng til norgesrankingen. De beste går videre til VM.

Bortimot 50 spillere deltok i den åpne turneringen i går, og hele seks spillere fra bergensområdet gikk videre til toppuljen etter grunnspillet.

Ti år på å bli god

De som kommer lengst i turneringen, spiller rundt 60 kamper. Da holder det ikke å dytte spakene fortest mulig rundt. Både rygg, fingertupper og konsentrasjonsevne må være på topp.

— Psyke og konsentrasjonsevne er veldig viktig for å gjøre det bra. Innøvd, sikker teknikk og triks spiller også en stor rolle, forteller Arne, som ikke var helt fornøyd med sin egen innsats i går. Lederen var nødt til å bruke natten før til å komponere en ny bordhockeymelodi til å styre spillet, ettersom den tradisjonelle sangen ikke var å finne.

— Jeg har holdt på lenge med bordhockey. Det er som sjakk, du blir aldri utlært. Dessuten er det gøy å treffe gamle kamerater, sier spiller Tore Lie.

Selv om spillet er fullt av barnlig glede og guttete konkurranseinstinkt, er spillerne humoristisk bestemt på at de er sportsfolk.

— Bordhockey er helt klart idrett, i hvert fall på dette nivået. Du kan bli temmelig flink ved bare å trene i en kort periode, men det tar ti år å bli god i verdenssammenheng, slår Arne fast.

KONSESPILL: Nesten 50 bordhockeyspillere kjempet om poengene i Bergen Open i går. Psyke og konsentrasjonsevne er viktig for å gjøre det bra. Også innøvde, sikre teknikker og triks, da. FOTO: VEGAR VALDE
SPILLER: Anne Grethe Gangsøy har nettopp begynt å spille bordhockey på litt mer enn hjemmebasis. - Spillet er utrolig engasjerende, sier hun. FOTO: VEGAR VALDE
TAPRE SPILLERE: Det gikk hardt ut over de små, tapre idrettsutøverne i plastikk. Bøtte med ekstrapersonell står klar på sidelinjen. FOTO: VEGAR VALDE