Det forteller overlege Leiv Hove ved Haukeland Universitetssykehus.

Personer som har brukket en av de tre nederste nakkevirvlene, og som har tre-fire intakte muskler i armene, kan få behandlingen.

– Vet ikke selv

– Det er ikke alltid de vet selv at de har muskler som virker. Derfor må vi ofte lete dem frem, sier Hove. Normalt har vi 30–40 muskler i armene.

En doktorgradsstudie fra Universitetet i Bergen i fjor viser at det i Norge i dag er om lag 200 personer som kan få behandlingen. I tillegg er det mellom 10 og 20 nye ulykker i året som gir slike skader.

Om lag halvparten av ryggmargsskadene skyldes fall, viser doktorgradsstudien fra Ellen Merete Hagen, som i dag er post.doc. ved Universitetet i Bergen. 34 prosent av ryggmargsskadene skyldes trafikkulykker.

– Mer selvstyrt liv

Leif Arild Fjellheim, leder av Landsforeningen for Ryggmargsskadde, kjenner flere som har gjennomført operasjonen som skal gi bedre førlighet i armer og hender.

– De jeg kjenner, har det gått bra med. De har fått bedre tommel— og fingergrep, og kan for eksempel holde kopper og bestikk bedre. En del kan få noe økt funksjon i hånden, slik at de for eksempel kan bruke manuell rullestol i stedet for elektrisk rullestol. En får et mer selvstyrt liv, sier han. Dette kan ha enorm betydning for livskvaliteten.

– For den enkelte vil det være helt fantastisk. En blir ikke så avhengig av andre. Alle ønsker jo å slippe å måtte få hjelp til alt, sier Fjellheim.

Han opplever at behandlingen er relativt godt kjent for dem som potensielt kan benytte seg av den.

– Det kunne likevel blitt opplyst mer om det, på en nøktern måte. Det er kanskje folk som ikke kjenner til dette og som bør studere det. Men det er ikke alle behandlingen passer for. Det er et omfattende inngrep og krever stor motivasjon for trening i lang tid etter operasjonen. Det er en tøff periode når det står på, men resultatet kan være veldig bra for den enkelte, sier han.