Rundt 200 bergensere samlet seg i 19-tiden i kveld på Festplassen i Bergen for å markere sin støtte til burmesernes frihetskamp.

– Demonstrasjonen i Bergen i kveld inngår i en kjede av lignende ytringer over hele verden. Vi er ydmyke og full av beundring for motet som de burmesiske munkene og nonnene – og andre opposisjonelle – utviser i sin ikke-voldelige kamp, sa Arne Liljedahl Lynngård, formann i Rafto-stiftelsen.

Han var blant dem som holdt appeller, og Lynngård la vekt på at Kina sitter med nøkkelen til en fredelig løsning på krisen.

– Kina er et av de få landene som kan utøve en innflytelse på militærjuntaen, sa Lynngård, som også mener Norge har et spesielt ansvar for å støtte burmeserne.

– Vi har gitt en Rafto-pris og en fredspris til Aung San Suu Kyu, selve symbolet for Burmas frihetskamp, og har også støttet oppbyggingen av burmesernes eneste uavhengige radio— og TV-kanal, Democratic Voice of Burma, sa Lynngård.

John Oo hadde fått et brev fra en av Burmas studentledere, Htay Kyaw, som han leste opp for de fremmøtte. Kyaw skriver at støtteerklæringer og diplomatisk press fra det internasjonale samfunnet ikke er nok, og mener FN må ta ansvar for å få en slutt på militærdiktaturet i landet.

– Vi ber FN og det internasjonale samfunnet om å sende FNs fredsbevarende styrker til Burma umiddelbart, skriver Kyaw.

ørjan deisz
ørjan deisz