Det er Bygdanytt som forteller den utrolige historien om mannen som bløffet både politiet og Biltilsynet i to årtier.

Mistet lappen, ga blaffen

Den arbeidsledige mannen av utenlandsk opprinnelse mistet lappen i hjemlandet i 1978. Han har bodd fast i Norge siden 1984, og daglig kjørt bil — også tunge kjøretøy.

Mannen, som er i 60-årene, har forklart at han fikk beskjed om å levere inn førerkortet i 1978, men at han i stedet tok det med seg og reiste fra landet. Da han kom til Norge tok han sertifikatet i bruk igjen, uten at noen reagerte.

Etter seks-sju år i Norge ble han stoppet av politiet og fikk beskjed om å gjøre noe med det gamle, utenlandske førerkortet. I 1992 søkte han derfor Biltilsynet i Bergen om å få bytte sitt utenlandske førerkort i et norsk. Myndighetene oppdaget ingenting galt, og utleverte et splitter nytt førerkort i klasse B.

På'an igjen

Men den frekke luringen ga seg ikke med det: Det gamle førerkortet omfattet nemlig tunge kjøretøy, mens det nye bare gjaldt klasse B. Mannen fikk beskjed om at han måtte gjennomgå ny opplæring for å føre tunge kjøretøy.

Det ville han selvsagt unngå - og fant løsningen. Han leverte inn en fiktiv flyttemelding til hjemlandet, og fikk utlevert sitt gamle, ugyldige førerkort igjen. I mellomtiden ble regelverket endret. Syv år senere meldte han flytting tilbake til Norge, og fikk utlevert et nytt norsk førerkort i klasse BECE.

- Mangel på respekt

Men da tok mannens hell slutt. Myndighetene sendte det gamle, velbrukte sertifikatet tilbake til mannens hjemland. Tilbakemeldingen fikk trolig Vegdirektoratet til å steile.

Bergen Tingrett har nå dømt den oppfinnsomme bilisten til 30 dagers fengsel og inndratt alle førerkort han måtte være i besittelse av, både norske og utenlandske.

Retten uttaler, ifølge Bygdanytt, at domfelte har forledet norske myndigheter og vist en total mangel på respekt for reglene. Derfor mener retten det må reageres strengt på handlingen. Mannen erkjente ikke straffskyld.