JENNIFER FOSSNES

På Posten merker de en enorm interesse for å sende kjærlighetshilsener på gamlemåten. Selv om SMS og e-post gjør det enkelt å sende en oppmerksomhet med et tastetrykk, er det noe eget å få et håndskrevet hilsen den 14. februar. I 2002 ble det sendt 1,2 millioner valentinkort eller brev i Norge og ingenting tyder på at det blir færre brev i år. Det er SMS-generasjonen som er de ivrigste brevskriverne.

13-19 åringer sender tre ganger flere valentinbrev og -kort enn 20-40 åringer, og ni ganger flere enn foreldregenerasjonen.

Fugleparring og wonderbra

I middelalderen ble det sagt at 14. februar var begynnelsen på fuglenes paringssesong — en perfekt dag for romantikk, med andre ord. I 1537 erklærte kong Henrik VIII av England at dagen skulle være «hjertets trolovedes dag». Skikken med å skrive brev var først og fremst utbredt i Frankrike og Storbritannia, og britene tok med seg tradisjonen til USA, som gjorde butikk av kortutvekslingen i 1840.

I Norge skjøt kommersialiseringen av dagen fart på slutten av 1980-tallet, og i dag kan en knapt gå forbi et butikkvindu uten å se hjerter, roser og lodne teddybjørner. Blomstersalget i Norge øker med 80 prosent rundt 14. februar, og salget av smykker og undertøy får et løft.

De eldre som henger litt etter i brevskrivingen tar det igjen på konfektshoppingen. Den gjennomsnittlige sjokoladeshopper er nemlig i 30-40 årene.

— Her kommer det til å tyte kø ut dørene, ler daglig leder i Konfektgalleriet, Vivien Silver. De selger mer enn dobbelt så mye sjokolade enn vanlig i disse tider, og brune, søte hjerter er overalt.

Legenden om St. Valentin

Ingen er helt sikre på hvordan tradisjonene rundt valentinsdagen oppsto, men legenden vil ha det vil ha det til at Valentin var prest i Roma rundt år 270. Han blir omtalt som en sympatisk, romantisk helt. Keiser Claudius ønsket ikke at unge men skulle gifte seg, for da ble de dårlige soldater. Mot keiserens vilje giftet Valentin unge par i skjul, og det ble hans skjebne. Han ble oppdaget og dømt til døden. Mens han var i fengsel ble han forelsket i fengselsstyrerens blinde datter, Julia. Den 14. februar, dagen Valentin skulle henrettes, sendte han et brev til henne signert «...fra din Valentin». Ifølge en versjon av historien fikk Julia synet tilbake da hun fikk brevet. Hun plantet et rosa mandeltre på Valentins grav, og dette treet er i dag et symbol på vennskap og kjærlighet.