• Dette er utrolig stort for oss.

I 1992 tok Gregory John Smith beslutningen om å selge alt han hadde og reise fra Bergen for å starte arbeidet med å hjelpe gatebarn i Brasil. Nå, 22 år senere, er det klart at han blir tildelt World of Children Award 2014 — en av verdens mest annerkjente priser for humanitært arbeid med barn.

Prisen tildeles Smith, som gjennom sin etablering og sitt arbeid med stiftelsen Children at Risk Foundation har bistått med stor humanitær støtte i Brasil.

Unik i verdenssammenheng

Sosialprosjektet har utviklet seg mye siden valget ble tatt i 1992. Smith startet selv med å bo på gaten i Brasil for å se hvordan hjemløse barn levde.

I dag teller organisasjonen 32 ansatte, som direkte jobber med nærmere 1400 barn i São Paulo. Hele prosjektet er rettet mot barn som vokser opp i områder med fattigdom, vold, kriminalitet og rus.

Prosjektets satsing på kunst og kultur som redskap, og en utviklingsmodell som baserer seg på å utvikle nye sosiale entreprenører, har fått prosjektet til å vekke oppsikt langt utover hva størrelsen på prosjektet skulle tilsi.

— Gregorys løsningsmodeller og idéer er unike i verdenssammenheng, og dette er en svært stor annerkjennelse for arbeidet han har gjort. Han er veldig lykkelig for nyheten om at han får prisen, sier daglig leder i organisasjonen, Sigve Fjeldtvedt.

Nobelpris innen humanitært arbeid

Fjeldtvedt betegner utmerkelsen som en Nobelpris innen humanitært arbeid med barn. Selve overrekkelsen av prisen vil finne sted i november, under en større seremoni.

Selv om Smith reiste i 1992, er organisasjonens hovedkontor fremdeles lokalisert i Bergen. Prisvinneren er selv også innom Vestlandet jevnlig.

I tillegg til utmerkelsen, mottar Smith og organisasjonen nærmere 500.000 kroner for sitt arbeid. Disse vil fordeles ut over tre år, og skal ifølge Fjeldtvedt gå til oppstart av et nytt fond.

- Utrolig stort

— Fondet skal bidra til at ungdommene vi er i kontakt med skal få en sjanse til utdanning. Mangelen på skolegang er et stort problem i Brasil, forteller Fjeldtvedt.

Ifølge den daglige lederen finnes ingen lignende priser innen samme felt, med fokus på barn og barns rettigheter. Det gjør tildelingen ekstra spesiell.

— For oss er dette utrolig stort, sier Fjeldtvedt.

HJELPER GATEBARN: Gregory John Smith under sitt arbeid med gatebarn i Brasil.
GREGORY JOHN SMITH/KOLIBRI CARF