Moren (42) til 19-åringen som er tiltalt for drapet på Hilda Feste (98) forklarte i retten fredag at hun ved to anledninger har kontaktet politiet når sønnen har blitt utagerende hjemme.

— Jeg ringte politiet en gang mot slutten av 2010. Da hadde vi en krangel som ble utløst da jeg ville kjøre kameratene hans hjem, fordi de spilte høy musikk og drakk på rommet, sa moren.

Knuste et skap

19-åringen sa i sin forklaring mandag denne uken at han ved den episoden ble så sint at han kjørte kneet sitt i morens kne. Han knuste også et skap ved et tilfelle.

Den andre oppringingen til politiet skjedde i mai 2011.

Drapskvelden tok moren kontakt med reservepappaen og ba ham være i beredskap. Hun beskrev sønnen som sur og sint i telefonen. De to hadde hatt en krangel tidligere på kvelden.

— Var du redd sønnen din denne kvelden, spurte aktor Gert Johan Kjelby.

— Nei. Jeg er ikke redd min sønn.

- Han husker ikke

Moren forklarte at sønnen var overstadig beruset drapskvelden, noe han sjelden pleide å være.

Hun anslo at hun hadde sett ham i en slik tilstand tre eller fire ganger.

— Da blir han snøvlete, og klarer nesten ikke stå på beina. Men som regel kommer han seg hjem for å legge seg. Da våkner han opp og husker ikke en dritt dagen etterpå, forklarte hun.

— Hva er det han ikke husker, spurte aktor.

— Han husker som regel ikke at han er kommet hjem igjen, engang.

Spydde da han kom hjem

Moren har forklart at sønnen kom hjem klokken 21.15. Da gikk han rett ned på sitt eget soverom, ifølge moren.

— Jeg hørte at han bannet litt i gangen. Han hørtes full ut. Så hørte jeg at han spydde nede på rommet sitt. Så ble det helt stille, sa moren.

Neste dag fant hun ytterjakken hans utenfor huset. Hun fortalte videre at hun ikke reagerte på noe spesielt. Hun vekket ham klokken 14.30, og ba ham stå opp. Da var han som vanlig, forklarte hun.

- Det kan ikke være han

I retten gjentok moren det hun har sagt siden første avhør: At sønnen hennes ikke kan ha drept Hilda Feste.

— Det passer ikke med hvordan han er som person. Det passer heller ikke med tiden han kom hjem. Han var hjemme 21.15. Jeg tror aldri at [tiltaltes fornavn] kan ha gjort dette, sa moren.

Aktor Kjelby tok opp det faktum at Hilda Feste kan ha blitt drept på et tidligere tidspunkt enn det som først ble referert i pressen, og viste til at trygghetsalarmen ble utløst klokken 21.12.

Avbrutt av dommeren

— Hvor lang tid bruker du på å gå hjemmefra og ned til Gamleheimshagen, spurte han.

— Det tar rundt to minutter. Men det tar mer enn to minutter å gå opp derfra og hjem til oss, svarte hun.

— Hva tenker du om at det er avsatt blod fra Hilda Feste i gangen din, og at hans fingeravtrykk er funnet i hennes leilighet?

— Ja, jeg har sett det er blitt sagt, sa hun.

Kjelby boret videre i tematikken, men dommer Gunnar Rode Torvund brøt til slutt inn og sa at det fikk være nok.