— Det er mange som blir overrasket når jeg forteller at prosjektet handler om fysikk og skateboarding, sier Sander Sebastian HenschienCoates.

I vinter vant 19-åringen fra Bergen den nasjonale forskningskonkurransen Unge forskere med prosjektet om skateboarding, og ble dermed sendt til Warszawa for å representere Norge i den europeiske finalen i European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) i forrige uke.

Her stakk den unge bergenseren av med en spesialpris for et forskningsprosjekt om skating og fysikk.

Quarterpipe-forskning

— Det var over all forventning, jeg fulgte ikke helt med når de ropte opp vinneren. Først tenkte jeg bare at det var fint at den gikk til Norge, så kom jeg på at jeg var den eneste deltakeren derfra, sier han og ler.

Prosjektet til Coates handler om «pumping», som er en teknikk skatere bruker for å få større fart, noe som gjør at de kan hoppe høyere i en quarterpipe.

— Jeg har regnet ut nøyaktig hvor i pipen en skater bør strekke ut kroppen for å kunne hoppe høyest mulig. Mange tror at det kanskje ikke er en sammenheng mellom skating og fysikk, men det er faktisk avansert fysikk i all menneskelig bevegelighet, sier studenten, som nå er tilbake i Trondheim der han studerer industriell økonomi og teknologiledelse ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Coates tror flere unge ville vært interesserte i fysikk dersom lærerne på skolen var flinkere til å relatere det til hverdagslige situasjoner, som skating eller fotball.

Reiser til romfartskonferanse

— Det skal ikke så mye til for å forstå fysikk, man må bare bruke eksempler som folk kan kjenne seg igjen i for å forklare lovene og konseptene, sier han.

Han fikk selv øynene opp for fysikken i 2. klasse på videregående, og tror flere hadde fattet interesse for faget dersom de forsto at det er fysikk i nesten alt.

Premien fra Warszawa er at han får delta på en internasjonal romfartskonkurranse i regi av EU. 19-åringen kan velge mellom to forskjellige konferanser, men har mest lyst til å reise på konferanse på Tenerife neste sommer.

— Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å få reise på romfartskonferanse når jeg deltok i den første konkurransen i Norge. Det er utrolig gøy, og jeg gleder meg veldig til å reise, sier han.