Da Fløyfjellstunnelen ble stengt i to timer midt i morgenrushet mandag denne uken, ble minst 18.000 bergenserne forsinket i trafikken.

Det viser ferske tall fra Statens vegvesen og Tide.

Les også: Her lammes Bergen

Selv en time etter at tunnelen ble åpnet sto fortsatt køen ut til Eidsvåg. Og lignende ulykker og mindre uhell skjer i tunnelen så å si hver eneste dag hele året.

Dyre forsinkelser

«Billister som går tomme for bensin burde blitt bøtelagt med minst 10.000 kroner! Hva koster det ikke at halve bergens befolkning står i kø i timesvis?» er en av reaksjonene på bt.nos diskusjonsforum.

Vel, Statens vegvesen antyder minst en halv million kroner hver gang noe skjer i tunnelen.

— Et stopp der blir dyrt for samfunnet, særlig i rushtiden, sier Terje Totland, seksjonsleder i Statens vegvesen Region vest.

De regner med tapt arbeidsfortjeneste, at folk ikke rekker flyet eller kommer for sent til legetimen og så videre. De har brukt et forsiktig anslag på rundt 100 kroner timen.

— Det er ikke alle som taper penger på forsinkelser. Noen skal kanskje på handletur og på bussene er det en del skoleelever, sier han.

Rammet mange tusen

En vanlig mandag bruker rundt 6300 bilister Fløyfjellstunnelen til Bergen mellom klokken 07.00 og 10.00. Samtidig tar drøye 1700 kjøretøy turen til sentrum via Sandviken.

I tillegg ble minst 10.000 busspassasjerer rammet av mandagens forsinkelser, anslår Kaare Enæs, informasjonssjef i Tide.

— I dette tidsrommet skulle omtrent 125 busser inn til byen denne veien, med et snitt på rundt 40 passasjerer hver. Men antallet som ble berørt er betydelig større. Bussene ble forsinket til andre destinasjoner, der de skulle ta med andre passasjerer - som Fyllingsdalen, Fana, Landås og så videre, sier Enæs.

Dersom bare en fjerdedel av de rundt 18.000 bilistene mistet én vanlig norsk arbeidstime, viser regnestykket at arbeidstid for opp mot én million kroner gikk med til å stå i kø.

Sjekk oppdaterte veimeldinger her!

Er bergenstrafikken for sårbar for ulykker? Hva kan gjøres?

RAMMET MANGE: Trolig ble så mange som rundt 18.000 bilister kraftig forsinket da Fløyfjellstunnelen ble stengt i to timer midt i morgenrushet mandag denne uken.
Erlend Langeland Haugen
SMELLER OFTE: Ifølge Terje Totland ved Veitrafikksentralen skjer det noe i Fløyfjellstunnelen så å si hver dag.
Statens vegvesen