Tirsdag pågrep politiet 18 personer i alderen 14 til 25 år, og beslagla dopingmidler, narkotika og ulovlige tabletter. Samtlige 18 la alle kortene på bordet etter at de ble tatt.

Åtte av dem fikk forelegg på mellom 4000 og 10. 000 kroner. De fire yngste har fått påtaleunnlatelse, mens resten må møte i retten, ifølge Einar Vatne, lensmann i Lindås og Meland.

Lignende aksjon i februar

Tirsdagens aksjon kommer delvis som en konsekvens av en lignende aksjon i februar i år. Da ble 30 personer, flere av dem under 18 år, tatt for bruk, kjøp og salg av narkotiske stoffer.

Informasjon som er samlet inn i februar-saken, samt etterretning mot navngitte personer i ungdomsmiljøene, har bidratt til nok en storaksjon.

Det var avisen Nordhordland som først skrev om tirsdagens aksjon.

Flere navn på blokken

Til BT sier lensmann Vatne at de 18 som ble pågrepet tirsdag, ble tatt i kommunene Lindås, Meland, Radøy og Austrheim. Enkelte av ungdommene er kjent for politiet fra før. Andre er ubeskrevne blad.

Politiet anser seg langt fra ferdige med årets storoffensiv mot narkotikamiljøet blant unge i Nordhordland.

— Vi sitter med enda flere navn på blokken, og kommer til å ha flere aksjoner fremover. For politiet er det alltid viktig åta de store fiskene som selger narkotika. Samtidig er det viktig å understreke at vi må stanse dem som skaffer seg tilgang til narkotiske stoffer, altså brukerne, sier Vatne.

Hasj, heroin og amfetamin

De fleste beslagene fra tirsdagens aksjon omfatter relativt beskjedne mengder stoff.

— Men vi har enkeltbeslag i saken som sannsynligvis vil omfattes av straffelovens paragraf 162, andre ledd, som gjelder grove narkotikaforbrytelser, sier Vatne.

Grensen mellom første og andre ledd går generelt ved cirka 50 gram amfetamin eller ett kilo hasj.

Politiet beslagla hasj, amfetamin, heroin og dopingmidler i tirsdagens aksjon.

— Vi ser at det er mye dopingmidler i omløp i enkelte treningsmiljø. Noe av dette kjøpes på nett, mens andre handler hos venner og bekjente. Vi har ikke helt oversikt over hvor mye vi har beslaglagt så langt, sier Vatne.

Rektor visste ingen ting

VISSTE INGEN TING: Rektor Øyvind Helland Oddekalv på Knarvik videregående skole er glad for at politiet slår ned på narkobruk blant elever.
GERHARD FLAATEN

Rektor Øyvind Helland Oddekalv ved Knarvik videregåande skule har ikke fått det bekreftet, men sier han regner med noen av dem som ble tatt i dagens aksjon går på hans skole.— Jeg var ikke informert om aksjonen på forhånd, men hadde en kort samtale med lensmannen i dag etter at jeg leste om saken i avisen, sier Oddekalv.

Skolen har hatt en ekstra samling med russen hvor rus var tema, i kjølvannet av aksjonen i februar. Rektoren synes det er positivt at politiet fortsetter å ta tak i problemet.

— Det er bra at de ikke bare prøver å ta bakmennene, men også dem som er såpass unge at de kan hindre en dårlig utvikling videre, sier han.

Heller ikke rektor Henriette Rolland ved Lindås ungdomsskole var klar over aksjonen onsdag.

Aksjonerte i Bergen

Politiet i Bergen har gjennomført lignende aksjoner mot ungdomsmiljøet. I løpet av februar måned ble rundt 40 videregående skoleelever, ungdommer og andre tatt gjennom flere koordinerte aksjoner.

Mens politiet i Bergen valgte å pågripe elevene i skoletiden, har kollegene i Nordhordland valgt en annen fremgangsmåte. Her ble flesteparten av ungdommene oppsøkt i sine hjem på ettermiddags- og kveldstid.