Politiet hadde tirsdag morgen en fartskontroll i 30-sonen i Helleveien like ved Hellen skole i Bergen. 18 sjåfører ble vinket inn og fikk forenklede forelegg.

— Det er 18 for mye. Vi er veldig skuffet over dette, sier Jens Kleppe, som leder trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Han forteller at kontrollen er del av en landsomfattende aksjon på skoleveier.

— Vi har hatt fellesaksjoner over hele landet siden skolestart, og det fortsetter vi med både denne og neste uke, sier han.

Ble advart - råkjørte likevel

Siden skolestart for snart to uker siden har politiet gitt forenklede forelegg til 52 sjåfører bare i Bergen sentrum. I tillegg har to personer mistet førerkortet.

— Alt dette har skjedd i 30-soner, og kommer i tillegg til annen kontrollvirksomhet, sier Kleppe.

- Hva sier bilistene?

— Det er litt forskjellig. Noen er på vei til møte, men det var en i dag som var på vei for å kjøre barnet til skolen. En annen stoppet vi allerede før vi målte ham - vi så at han kjørte for fort, og ga ham en advarsel, forteller Kleppe.

SKUFFET: Jens Kleppe i politiet er skuffet over at bilistene fortsetter å råkjøre, tross flere kontroller ved denne skolen tidligere.
BJØRN OTTO AARHEIM
OPPSTILLING: Lasermåler på plass.
BJØRN OTTO AARHEIM

Men da mannen kjørte videre etter advarselen, fortsatte han råkjøringen — han ble målt til 55 kilometer i timen i 30-sonen, én kilometer i timen unna førerkortbeslag - og ble vinket inn igjen.

— En del av disse er nok uoppmerksomme. De får ikke med seg at de kjører i en lavsone, men igjen, det er forskjellig. Noen kjører her daglig, andre bor jo i nabolaget.

Varsler flere kontroller

Snittboten for de 18 som ble stanset ved Hellen skole tirsdag morgen var på ca. 4200 kroner.

— Vi er skuffet. Først og fremst fordi det skjer i en lavsone, der det er mye skolebarn på veiene ned til seks år alder, fartsdempere, gangfelt og skiltet 30-sone. Men også fordi vi har hatt en del kontroller over lang tid, blant annet langs denne skolen, sier Kleppe.

Han understreker at 30-sonene i stor grad er etablert nettopp for å beskytte skoleveier og skolebarn, og at politiet vil ha hyppige kontroller langs skoleveier i Bergen hele året gjennom.

— Seksåringer har ikke den samme oppfattelsesevnen og situasjonsvurderingen som vi voksne har. Skolebarn er en gruppe som både trenger og bør ha ekstra beskyttelse, sier han.