Mandag møtte mannen i Bergen tingrett. Der ble han presentert en tiltale som inneholdt påstander om flere tyverier og oppbevaring av 12 gram amfetamin. Til tross for sin unge alder, står han på A-listen over politiets gjengangere. Han er yngst av dem som begår hyppigst kriminalitet i Bergen.

18-åringen innrømmet heleri av en Ipad tilhørende en privatperson 24. januar i år, men avviste at det var han som hadde stjålet den. Heleriet som han tilsto, ble begått dagen etter at han ble prøveløslatt fra fengsel.

— Har ikke en dritt

Den unge mannen innrømmet imidlertid at det var han som stjal dagsomsetningen på 14.481,50 kroner fra Solbrød i Åsane senter 14. februar 2012. Her var han fanget opp på et overvåkingskamera, og ble raskt gjenkjent av politiet.

— Jeg gikk forbi butikken og så posen med pengene, sa 18-åringen i retten.

Politiet tror ham ikke helt. De mener han var sammen med andre gutter, som distraherte kvinnen bak disken. Hun har forklart at de spurte om å få gratis brødmat like før stengetid, samtidig som banksafeposen med dagsomsetningen forsvant.

— Det var ikke andre som distraherte, jeg lot meg friste da jeg så posen, sa 18-åringen i retten.

— Jeg skulle gjerne ha betalt erstatning, men jeg har ikke en dritt, svarte han da han fikk spørsmål om erstatningsansvar.

- Jeg var stresset

Også dagen etter ble han fristet, hos Megaflis i Åsane. Der stjal han en lommebok, samt 200 kroner fra en jakken til en av de ansatte.

18. februar ble han pågrepet i Markeveien, med 12 gram amfetamin.

— Det var til eget bruk. Jeg kjøpte 14 gram og vi sniffet noe av stoffet, sa han.

Da aktor Janne Ringset Heltne påpekte at han hadde nektet for at det var amfetamin da han ble tatt, svarte den unge mannen:

— Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli tatt med pulver. Jeg var stresset.

Påstand om fengsel

Han lovet bot og bedring i retten.

— Da jeg fylte 18 år, satt jeg i varetekt. Dette skal ikke skje igjen. Nå er jeg myndig og vet at jeg må ta ansvar, sa mannen i retten.

Det gjorde ikke nevneverdig inntrykk på aktor, som la ned påstand om ni måneder fengsel. Hun viste blant annet til hans fem tidligere dommer.

En av dem er fra mai 2011, der Bergen tingrett dømte ham for åtte tyverier, fire tyveriforsøk, to tilfeller av heleri og to brudd på narkotikalovgivningen.

- Flink gutt, feil fokus

18-åringen har vært under barnevernets omsorg opp gjennom årene og gått på toppidrettsgymnas et annet sted i landet. Han beskrives som en flink idrettsmann.

-Aktors påstand om ni måneder fengsel er for strengt. Mellom syv og åtte måneder, med halvparten betinget, er passende straff, sier forsvarer Ole-Petter Grythe Hoff.

Han beskriver den unge lovbryteren som en flink gutt med feil fokus.

NI MÅNEDER: Janne Ringset Heltne ba om ni måneder fengsel for den unge stortyven da straffesaken startet mot ham i Bergen tingrett mandag.
PER LINDBERG